Επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών: Διαχειρίσιμο το κόστος για τις τράπεζες

Επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών: Διαχειρίσιμο το κόστος για τις τράπεζες

Περιορισμένη η επίδραση του μέτρου στην κερδοφορία, επισημαίνει η HSBC

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Απολύτως διαχειρίσιμες εκτιμά και η HSBC ότι θα είναι οι επιπτώσεις των κυβερνητικών παρεμβάσεων στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, απηχώντας τις απόψεις και άλλων οίκων, όπως η Axia Research και η Morgan Stanley, και γι’ αυτό διατηρεί τη θετική της στάση για τις προοπτικές του κλάδου το 2023.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν πολλές επίσημες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις των αλλαγών που ζητεί η κυβέρνηση από τις τράπεζες για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, μια πρώτη εκτίμηση που κάνει η βρετανική τράπεζα είναι πως επιλέξιμα αναμένεται να είναι 20.000-30.000 νοικοκυριά, το κόστος για τις τράπεζες θα είναι διαχειρίσιμο, ενώ η μετάβαση των επιδοτούμενων δανείων από το «στάδιο 1» στο «στάδιο 2» (μεσαίας ποιότητας) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στην κερδοφορία, η HSBC πήρε τις περιμέτρους του προγράμματος «Γέφυρα 1» για κάθε τράπεζα και υπολόγισε τα έσοδα από τόκους που θα είχαν χαθεί από τις τράπεζες εάν είχε εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης για επιδότηση του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων. Ετσι, σύμφωνα με την ανάλυσή της, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα για το σύνολο του κλάδου θα μειωθούν κατά 1% το 2023, ενώ ο αντίκτυπος στην κερδοφορία θα είναι της τάξης του 1,78%. Ωστόσο επισημαίνει πως μπορεί να έχει υπερεκτιμήσει την περίμετρο για τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς αφορά 30.000 άτομα, συνεπώς οι επιπτώσεις στα μεγέθη του κλάδου θα είναι πολύ μικρότερες.

Ετσι, η HSBC εκτιμά πως οι θετικές προοπτικές των τραπεζών δεν μεταβάλλονται, καθώς α) ο αντίκτυπος της επιδότησης των στεγαστικών δανείων φαίνεται χαμηλός, β) εκτιμά έτσι κι αλλιώς ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στο κόστος των καταθέσεων, ενώ οι εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του κλάδου το 2023 είναι συντηρητικές και γ) οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ήδη πολύ χαμηλές.

Η βρετανική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά πως ο μεγάλος καταλύτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το νέο έτος είναι η ώθηση που δίνουν στα μεγέθη τους οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ υπολογίζει πως το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3%. Αναμένει πως τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα εκτοξευθούν στο τρέχον δ΄ τρίμηνο του 2022 (+16%) και θα κορυφωθούν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια θα ομαλοποιηθούν σταδιακά, καθώς η συμπεριφορά των πελατών θα αλλάξει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο σύσφιγξης. Πάντως, στο σύνολο του έτους η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι 8%, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω την αύξηση του κόστους κινδύνου που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο έτος (+15 μ.β.), η οποία πάντως θα περιορίσει την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών στο 5% το 2023.

Υποστηρικτικά για τις ελληνικές τράπεζες θα λειτουργήσουν και οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με την HSBC η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση που θα χτυπήσει την Ευρώπη το επόμενο έτος, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2% (από 6,5% φέτος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT