Απώλειες ενώ εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

Απώλειες ενώ εντείνονται οι φόβοι για ύφεση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Για πέμπτη διαδοχική ημέρα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εμφάνισαν απώλειες, κυρίως εξαιτίας της αποδυνάμωσης του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των καταναλωτικών ειδών, κι ενώ οι φόβοι για μια επικείμενη ύφεση οξύνονται. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ειδικότερα, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,17%, καθώς το επενδυτικό κοινό έχει στραμμένο το βλέμμα του στις συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας των κεντρικών τραπεζών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,23%, με -0,20% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,14% στο Μιλάνο ο FTSE MIB, με -0,79% ο IBEX στην Μαδρίτη, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%. «Αυτή τη στιγμή τελούμε σε κατάσταση αναμονής. Η επόμενη εβδομάδα είναι υψίστης σημασίας για όλες τις διεθνείς αγορές και πραγματικά θα διαμορφώνει το κλίμα εκεί μέχρι και την εκπνοή του έτους», επισημαίνει ο Χιου Γκίμπερ, υπεύθυνος στρατηγικής παγκοσμίων αγορών στην J.P. Morgan Asset Management στο Λονδίνο. «Υπάρχει ίσως κάπως υπερβολική ένταση στην αγορά επί του παρόντος αναφορικά με το πόσο γρήγορα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, διότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο». Χθες, αρνητικός παράγοντας αποδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, του οποίου ο δείκτης υποχώρησε για τέταρτη συνεδρίαση στη σειρά. Πτωτικά κινήθηκαν και οι όμιλοι καταναλωτικών ειδών, ενώ η καπνοβιομηχανία ΒΑΤ είχε απώλειες 3,1%, διότι ανακοίνωσε ότι αναμένει τα καθαρά κόστη χρηματοδότησης να υπερβούν τα 1,6 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2022, εξαιτίας αφενός του ισχυρού δολαρίου αφετέρου των υψηλότερων επιτοκίων.

Ο δείκτης του κλάδου των τραπεζών υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Ωστόσο, η χαλάρωση των περιοριστικών όρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Κίνα ευνόησε τον κλάδο της ενέργειας και της εξόρυξης στη Γηραιά Ηπειρο. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,45% και 0,27% o Dow Jones λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ενώ οι συναλλασσόμενοι τελούσαν σε αναμονή για τα στοιχεία του πληθωρισμού, όπου θα αναζητήσουν ενδείξεις για το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανακόψει κατά τι την επιθετική πολιτική αύξησης του κόστους δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT