Έκοψε ταχύτητα η άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο

Έκοψε ταχύτητα η άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο

Στο 8,5% ο πληθωρισμός από 9,1% τον Οκτώβριο, μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Έκοψε ταχύτητα η άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο-1

Από την άλλη πλευρά, στα τρόφιμα οι αυξήσεις συνεχίζονται, σε μια ένδειξη ότι ο κύκλος των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει κλείσει. Η κατηγορία διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε αύξηση 15%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέας (16,7%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), λαχανικά (12,6%), καφέ, κακάο και τσάι (11,9%).

Διψήφια αύξηση σημείωσαν και τα είδη ένδυσης και υπόδησης (10,9%), καθώς και τα διαρκή αγαθά (11%), αλλά και η κατηγορία των μεταφορών (14,5%). Το κόστος της μεταφοράς με αεροπλάνο έχει αυξηθεί κατά 42,3% μέσα σε ένα χρόνο, της μεταφοράς με πλοίο κατά 26,7% και με ταξί κατά 32,9%.

Στα ξενοδοχεία, οι αυξήσεις έφτασαν το 14,5%, ενώ χαμηλότερα, στο 7% κινήθηκε η ομάδα των καφέ και εστιατορίων. Στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό, οι αυξήσεις περιορίστηκαν στο 2,8%, όπως και στον τομέα της υγείας που περιλαμβάνει φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είναι ακριβότερα κατά 14,3%, ενώ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αυξήσεις περιορίστηκαν στο 2,6%. Τέλος, στα κομμωτήρια και στα καταστήματα προσωπικής φροντίδας, υπήρξε επίσης συγκράτηση σε αυξήσεις 2,7%.

Υπήρξε και μια ακόμη κατηγορία, όπου οι τιμές είναι μειωμένες σε σύγκριση με τον προηγούμενο Νοέμβριο: οι τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι φθηνότερες κατά 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 – Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 9,5%. Ετσι, δείχνει πιθανό να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023 για μέσο πληθωρισμό φέτος 9,9%. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης δεν παρουσίασε μεταβολή. Στα επιμέρους, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, αυξήσεις 0,9% σημειώθηκαν κατά μέσο όρο στην ομάδα διατροφής και αλκοολούχων ποτών, κυρίως λόγω αυξήσεων στο γιαούρτι (4,4%), στα τυριά (2,8%), στο ελαιόλαδο (3,2%), στα φρέσκα φρούτα (3,4%), στα κατεψυγμένα λαχανικά (4%) και στους χυμούς φρούτων (4,5%). Ωστόσο υπήρξε μείωση στα ζυμαρικά (7,2%) και στα φρέσκα λαχανικά (4,4%). Επίσης, μειώσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην ένδυση και υπόδηση (4,7%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (7,9%), στο πετρέλαιο κίνησης (2,9%), στη μεταφορά με αεροπλάνο (3,6%) και στα ξενοδοχεία (8,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT