Διασύνδεση παραγωγής – πανεπιστημίων μέσω βιομηχανικών διδακτορικών

Διασύνδεση παραγωγής – πανεπιστημίων μέσω βιομηχανικών διδακτορικών

Πόσο πιο επίκαιρο μπορεί να είναι το θέμα του διδακτορικού της 27χρονης Αλεξάνδρας Παπαγιάννη! «Θα εστιάσω στην πρόβλεψη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά με υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει στην «Κ» η επιστήμων, που διανύει το δεύτερο έτος των διδακτορικών της σπουδών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Πόσο πιο επίκαιρο μπορεί να είναι το θέμα του διδακτορικού της 27χρονης Αλεξάνδρας Παπαγιάννη! «Θα εστιάσω στην πρόβλεψη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά με υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει στην «Κ» η επιστήμων, που διανύει το δεύτερο έτος των διδακτορικών της σπουδών. Η Αλεξάνδρα είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της, τώρα πραγματοποιεί το διδακτορικό της, αξιοποιώντας τη συνεργασία του Παν. Πατρών και ιδιωτικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Πρόκειται για τον ορισμό των βιομηχανικών διδακτορικών που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί με στόχο την ενίσχυση της σχέσης των πανεπιστημίων με τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της διεξαγωγής βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.

Με βάση τον σχεδιασμό, όπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, θα χρηματοδοτηθούν έως 250 προτάσεις βιομηχανικών διδακτορικών τριετούς διάρκειας, εστιασμένες σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των ελληνικών επιχειρήσεων σε πεδία όπως οι φυσικές επιστήμες, η ιατρική και επιστήμες υγείας, οι επιστήμες μηχανικού και τεχνολογία, οι γεωπονικές επιστήμες και η κτηνιατρική. O συνολικός προϋπολογισμός είναι 34,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα βήματα έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Οικονομικό Παν. Αθηνών – Δυναμικά ετοιμάζεται να μπει και το ΕΜΠ.

Ειδικότερα, τα πρώτα βήματα για βιομηχανικά διδακτορικά έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2021, και από το Οικονομικό Παν. Αθηνών, που υπέγραψε αναλόγου περιεχομένου συνεργασία με τον ΣΕΒ. Δυναμικά ετοιμάζεται να μπει στο πεδίο και το ΕΜΠ, καθώς όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανής του Ανδρέας Μπουντουβής το ίδρυμα έχει προχωρήσει με δύο διεθνείς εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από τη Νότια Κορέα και την Κίνα, με έναν εκ των βασικών στόχων τη λειτουργία βιομηχανικών διδακτορικών για φοιτητές του. «Το ίδρυμά μας έχει λειτουργήσει 6 βιομηχανικά διδακτορικά από το 2020. Τα ελληνικά ΑΕΙ βγαίνουν από το κέλυφός τους. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος όλων», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στην «Κ», ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Παν. Πατρών, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Ως προς τη διαδικασία, ο διδακτορικός τίτλος απονέμεται από το ΑΕΙ και το μέλος ΔΕΠ που θα υποβάλει την πρόταση θα είναι και ο επιβλέπων του υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορος. Η επιχείρηση/βιομηχανία ορίζει κάποιο στέλεχός της ως επιστημονικό εκπρόσωπό της, αρμόδιο για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου του υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορος. Για τη διεξαγωγή της έρευνάς του ο υπότροφος δύναται να αξιοποιήσει τις υποδομές του ΑΕΙ καθώς και της επιχείρησης. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας της διδακτορικής διατριβής ανήκουν σε όλους τους εμπλεκομένους και ορίζονται σε ιδιωτικό συμφωνητικό.

Ενα βιομηχανικό διδακτορικό θα είναι επωφελές και για τα δύο μέρη: το ακαδημαϊκό προσωπικό (φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες) και τις βιομηχανίες. Ας μην αγνοούμε ότι ο διδάκτωρ μπορεί να βρει δουλειά στην επιχείρηση. «Βιομηχανικά διδακτορικά με το ΟΠΑ και το Παν. Πατρών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με πολύ μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων. Η επιτυχία αυτή αντανακλά τόσο την ανάγκη που καλύπτεται όσο και το νέο θεσμικό πλαίσιο που αξιοποίησε την εμπειρία της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ δημιουργώντας νέες δυνατότητες», επισήμανε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, και τόνισε: «Για τον ΣΕΒ η διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την επιστημονική έρευνα είναι κρίσιμη προτεραιότητα με μόνο αμοιβαίες ωφέλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Εχουμε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που αφορούν βιομηχανικά διδακτορικά αλλά και περισσότερες και ευρύτερες δράσεις, όπως διαλέξεις career days, πρακτική άσκηση, που δίνουν προοπτική στους νέους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT