Περιορισμένη η μεταφορά παραγωγής εκτός Ευρώπης

Περιορισμένη η μεταφορά παραγωγής εκτός Ευρώπης

Η όποια κινητικότητα καταγράφεται περιορίζεται σε κλάδους έντασης ενέργειας όπως αυτός της παραγωγής χημικών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Το σοκ στις τιμές της ενέργειας κλονίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ενώ οι κλυδωνισμοί στη Γερμανία με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι ακόμα πιο ισχυρές από αλλού. Η υδραυλική ρηγμάτωση διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλές στις ΗΠΑ, αλλά η Γερμανία δεν επιτρέπει αυτή τη διαδικασία. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι πολύ δαπανηρό και εξασφαλίζει την τέλεια κερδοσκοπία από τις διαφορές των τιμών. Στο άμεσο μέλλον το φυσικό αέριο θα παραμείνει πολύ πιο ακριβό στην Ευρώπη (και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Ενώ οι παραγωγοί μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών μετακυλίουν ως επί το πλείστον το πρόσθετο κόστος στους πελάτες τους, οι εταιρείες στους κλάδους έντασης ενέργειας αγωνίζονται να το πράξουν παρά τον οξυμένο διεθνή ανταγωνισμό και μειώνουν την παραγωγή. Δημοσιεύματα στον Τύπο και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι εταιρείες σε τομείς έντασης ενέργειας μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Γιατί να παράγετε αμμώνιο στη βάση σας, εάν μπορεί να εισαχθεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ; Τον Οκτώβριο, η παραγωγή στον γερμανικό τομέα χημικών μειώθηκε στο 23% κάτω από τον μέσο όρο του 2021. Δεν θα εκπλαγούμε αν συνολικά το 2%-3% της τρέχουσας βιομηχανικής ικανότητας της Γερμανίας (και το 1%-2% της Ευρωζώνης, αντιστοίχως) μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ή ενδεχομένως σε αραβικές χώρες σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα σε ορίζοντα τριετίας. Ο πυρήνας της Ευρώπης οδεύει προς την αποβιομηχάνιση; Οχι πραγματικά, κατά την άποψή μας. Αντιδρώντας στις υπερβολικά υψηλές τιμές, η γερμανική βιομηχανία χρησιμοποίησε περίπου 25% λιγότερο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο τομέας των χημικών, ο οποίος συνεισέφερε παλαιότερα κατά 7,4% στη συνολική γερμανική βιομηχανική παραγωγή, αλλά κατά 37% στη βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτές τις κινήσεις εξοικονόμησης. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της εικόνας. Η συνολική γερμανική βιομηχανική παραγωγή (εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών) έχει μέχρι στιγμής πολύ καλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, μια σημαντική άμβλυνση των κωλυμάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας επέτρεψε στον τομέα των αυτοκινήτων να αυξήσει ξανά την παραγωγή. Στην εξελισσόμενη χειμερινή ύφεση, η πτώση της ζήτησης πιθανότατα θα αναγκάσει τις περισσότερες εταιρείες σε όλους τους τομείς να περιορίσουν την παραγωγή. Αλλά για την αιφνίδια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, την οποία προβλέπουμε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Ευρώπη περάσει τον χειμώνα με λίγο (ή καθόλου) ρωσικό αέριο, το τρέχον μοντέλο μετατόπισης της παραγωγής προσφέρει μια πρόγευση του μέλλοντος τόσο της γερμανικής όσο και ευρύτερα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT