Πρώτη η Eurobank στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων

Πρώτη η Eurobank στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων

Ηγετική θέση στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών κατέχει η Eurobank με συνολικά ενήμερα υπόλοιπα άνω των 11,5 δισ. ευρώ, θέση που διατηρεί και το 2022 με την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς νέων εκταμιεύσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ηγετική θέση στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών κατέχει η Eurobank με συνολικά ενήμερα υπόλοιπα άνω των 11,5 δισ. ευρώ, θέση που διατηρεί και το 2022 με την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς νέων εκταμιεύσεων. Η τράπεζα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 45.000 χρηματοδοτούμενων μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και τα συνολικά υπόλοιπα των ενήμερων δανείων του κλάδου ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2022 η Eurobank έχει εγκρίνει δάνεια σε περίπου 7.800 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε έχουν εκταμιευθεί είτε είναι σε φάση εκταμίευσης. Το μερίδιο αγοράς της, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, διαμορφώνεται στο 33%.

Το μερίδιο αγοράς της τράπεζας στη συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων φθάνει στο 33%.

Υπολογίζεται ότι συνολικά από το τραπεζικό σύστημα έχουν εγκριθεί περίπου 35.000 δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, μέσα στο 2022. Οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται κυρίως σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το χονδρικό εμπόριο, αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια βελτίωσης υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης. Με βάση εκτιμήσεις της Eurobank, σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 130.000 μικρές επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες και έχουν ενήμερα υπόλοιπα άνω των 7 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σημειώνει πως οι χρηματοδοτήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και στο απόγειο της πιστωτικής επέκτασης το 2008, ποτέ δεν ξεπέρασαν τις 230.000 επιχειρήσεις σε ένα εκτιμώμενο σύνολο περίπου 850.000 επιχειρήσεων. Οπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η γενική τάση είναι ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είτε αυτοχρηματοδοτούνται είτε χρηματοδοτούνται από τους προμηθευτές τους.

Η τράπεζα αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία των μικρών επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση και διαθέτει περισσότερους από 400 ειδικούς συμβούλους για δάνεια μικρών επιχειρήσεων σε καταστήματά της στην Ελλάδα. Με στόχο τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, πέραν των χρηματοδοτήσεων, στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο και τις μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και ελληνικών προγραμμάτων EU Invest, Pan European, ΕΑΤ κ.λπ. Δημιουργεί εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες, με στόχευση ειδικά στο πεδίο των μικρότερων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα και συμπληρωματικά αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα Business Banking ή η πρωτοβουλία Digital Academy for Business για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT