Τράπεζες: Επιστρέφουν ρευστό στην ΕΚΤ

Τράπεζες: Επιστρέφουν ρευστό στην ΕΚΤ

Μέχρι το τέλος του έτους οι αποπληρωμές θα φθάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 15,4 δισ. ευρώ από τα 50,6 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει το τραπεζικό σύστημα από το ευρωσύστημα θα έχουν επιστρέψει έως τα τέλη του έτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην ΕΚΤ, σύμφωνα με στοιχεία της «Κ».

Η επιστροφή της ρευστότητας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των μέτρων προσωρινής χαλάρωσης των εξασφαλίσεων που είχε λάβει η Κεντρική Τράπεζα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας και οι υψηλές αποπληρωμές από τις ελληνικές τράπεζες είναι σημάδι ευρωστίας, που υποδηλώνει τα αυξημένα επίπεδα ρευστότητας που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κυρίως μέσω των εγχώριων καταθέσεων.

Τράπεζες: Επιστρέφουν ρευστό στην ΕΚΤ-1

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυξημένα επίπεδα ρευστότητας, κυρίως μέσω των εγχώριων καταθέσεων.

Μετά και την απώλεια του οφέλους από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων άντλησης ρευστότητας και επανατοποθέτησης στην ΕΚΤ της πλεονάζουσας ρευστότητας με τη μορφή κατάθεσης, που καταργήθηκε με απόφαση του Οκτωβρίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε υψηλές αποπληρωμές έως τα τέλη του έτους. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, «δίνει θετικό σήμα στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και άρα δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις λήξεις του TLTRO με άλλες πηγές» προς το παρόν, όπως repos. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα μέσω των εγχώριων καταθέσεων, που φέρουν χαμηλά επιτόκια, ενώ εναλλακτική πηγή αποτελεί πάντα το ευρωσύστημα, που δέχεται ομόλογα και τίτλους για την άντληση ρευστότητας με επιτόκιο που είναι σήμερα 2%.

Τη μεγαλύτερη αποπληρωμή αναμένεται να πραγματοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς επιστρέφοντας πίσω στην ΕΚΤ 9 δισ. από τα 14,4 δισ. που έχει αντλήσει συνολικά μέσω TLTRO. Οι καταθέσεις της Πειραιώς ανέρχονται στα 56,7 δισ. ευρώ και ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 63%, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με πηγές της τράπεζας υψηλούς δείκτες ρευστότητας, γεγονός που επιτρέπει το υπόλοιπο των 5,5 δισ. ευρώ να αποπληρωθεί σταδιακά το 2023 έως και το 2024.

Η Εθνική Τράπεζα, που έχει αντλήσει από το ευρωσύστημα 11,6 δισ. ευρώ, έχει προχωρήσει ήδη στην πρώτη αποπληρωμή ύψους 2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και έως τα τέλη του έτους θα αποπληρώσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων που διαθέτει ανέρχεται σε 55,7 δισ. ευρώ –ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις βρίσκεται στο 62%– και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας «η πλεονάζουσα ρευστότητα (excess liquidity) φθάνει τα 7 δισ. ευρώ μετά και την αφαίρεση του TLTRO».

Πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 2,9 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ που λήγει και επιπλέον 1 δισ. ευρώ) από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει από το ευρωσύστημα πρόκειται να αποπληρώσει εντός του Δεκεμβρίου η Eurobank, η οποία διαθέτει καταθέσεις 55,7 δισ. ευρώ και υψηλό δείκτη ρευστότητας που διαμορφώνεται στο 74%. Η Alpha Bank, τέλος, με καταθέσεις 50,1 δισ. ευρώ και δείκτη δάνεια προς καταθέσεις 78% προγραμματίζει την πρώτη αποπληρωμή τον Ιούνιο του 2023, επιστρέφοντας 8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 13 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει μέσω TLTRO από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT