Ενεργειακή κρίση: Έκκληση Κομισιόν για προστασία των καταναλωτών

Ενεργειακή κρίση: Έκκληση Κομισιόν για προστασία των καταναλωτών

Η Κομισιόν ενθαρρύνει διανομείς, ρυθμιστικές αρχές και οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η Κομισιόν ενθαρρύνει διανομείς, ρυθμιστικές αρχές και οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση. Απώτερος στόχος η προστασία των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών Ντιντιέ Ρεντέρς και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν σχετικά με ένα σύνολο κοινών αρχών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η στήριξη των καταναλωτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, μεταξύ των υπογραφόντων μερών συγκαταλέγονται εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών, διανομέων και προμηθευτών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, της Eurelectric, της Eurogas, των Ευρωπαίων Εμπόρων Λιανικής Ενέργειας (EER) και του Ευρωπαϊκού Φορέα Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής E.DSO.

Ζητεί να εφαρμοστούν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών μέσω δόσεων και να αποφεύγονται μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις.

Τα υπογράφοντα μέρη ενέκριναν επίσημη κοινή δήλωση με την οποία ενθαρρύνονται οι προμηθευτές, οι διανομείς, οι ρυθμιστικές αρχές και οι οργανώσεις καταναλωτών να εφαρμόσουν προγράμματα σταδιακής εξόφλησης λογαριασμών ενέργειας μέσω δόσεων, να αποφύγουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις, να παράσχουν καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας και να προστατεύσουν τους πολίτες από διακοπές συνδέσεων σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών. Κατά τη διάρκεια του 2022 η Επιτροπή παρείχε καθοδήγηση σχετικά με ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας στα εισοδηματικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Εχει, έτσι, προτείνει μέτρα όπως η ρύθμιση των τιμών, οι στοχευμένες μειώσεις φόρων, αλλά και η παροχή άμεσης στήριξης.

Η εκδήλωση που έγινε χθες διαδικτυακά είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβε η Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω δύο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, έναντι των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, των ρυθμιστικών αρχών, των διανομέων και των προμηθευτών ενέργειας, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή βάση για πρόσθετα εθελοντικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, τα οποία υπερβαίνουν το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί κοινές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει στο περιθώριο φέτος τον χειμώνα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι και ότι έχουν στη διάθεσή τους λύσεις. Είναι γεγονός ότι από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση έχουν εντοπιστεί ορισμένες αθέμιτες πρακτικές στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών, επιθετικής διαφήμισης και αδικαιολόγητης πίεσης για αλλαγή παρόχου. Είναι ζωτικής σημασίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών».

Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον πρόσθεσε: «Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση φέτος τον χειμώνα. Αυτός ο στόχος απαιτεί πιο συντονισμένη δράση από τους προμηθευτές ενέργειας, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τους διαχειριστές συστημάτων και τις οργανώσεις καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT