Deal Microsoft με Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Deal Microsoft με Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ο όμιλος τεχνολογίας αποκτά μερίδιο της τάξεως του 4% αντί 2 δισ. δολαρίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ολοένα και πιο στενές και πιθανώς ριψοκίνδυνες καθίστανται οι σχέσεις ανάμεσα στις τρόπον τινά συμβατικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην υψηλή τεχνολογία, όπως αποδεικνύει η συμφωνία ανάμεσα στον κολοσσό της Microsoft και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSEG), στο οποίο αποκτά μερίδιο της τάξεως του 4%, αντί 2 δισ. δολαρίων. Κατά το Χρηματιστήριο, η συμφωνία αυτή θα φέρει «σημαντική» άνοδο στα έσοδα μετά το 2025 από την πώληση περισσότερων από τα υπάρχοντα προϊόντα του μέσω εφαρμογών της Microsoft, οι οποίες θα συμβάλουν στη διεύρυνση της πελατειακής του βάσης. Παράλληλα, θα υπάρξει βελτιωμένη τιμολόγηση των εν λόγω επενδυτικών προϊόντων και τίτλων, αν και οι εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των ελάχιστων μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών λογισμικού νέφους, όπως είναι οι Microsoft, Google, Amazon και ΙΒΜ, από τη μία και των ομίλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και συναλλαγών, όπως είναι οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια, από την άλλη έκανε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τις σχέσεις αυτές.

Η Microsoft έχει μακροχρόνια σχέση με το LSEG και ο διευθύνων σύμβουλός του Ντέιβιντ Σουίμερ είπε πως πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησαν συνομιλίες για μια περισσότερο στρατηγική σχέση. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία. Οσον αφορά τα προϊόντα που θα επινοήσουμε από κοινού, περιμένω πως οι πελάτες μας θα αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη αυτών μέσα σε ορίζοντα 18 έως 24 μηνών», δήλωσε ο κ. Σουίμερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, ώστε να μετακινήσει το σύστημα συναλλαγών του χρηματιστηρίου παραγώγων των ΗΠΑ σε λογισμικό νέφος. Τον ίδιο μήνα, η αμερικανική πλατφόρμα του χρηματιστηρίου εταιρειών τεχνολογίας Νasdaq και η Amazon ανακοίνωσαν μια παρόμοια πολυετή συνεργασία. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για την υπερβολική εξάρτηση των χρηματοπιστωτικών εταιρειών από ολιγάριθμους ομίλους παροχής υπηρεσιών λογισμικού νέφους, δεδομένων της διακοπής και της αναστάτωσης που θα μπορούσε να προκληθεί εάν ένας από τους ελάχιστους παρόχους που εξυπηρετούσε πολλούς πελάτες κατέρρεε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις προώθησε νομοθεσία, που προβλέπει δικλίδες ασφαλείας για τους ομίλους παροχής λογισμικού νέφους προς τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ το παράδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα πρέπει να υποθέσετε ότι δεν μας αρέσει να εκπλήσσουμε τις ρυθμιστικές μας αρχές», δήλωσε με νόημα ο Ντέιβιντ Σουίμερ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει εξασφαλίσει πως οι ρυθμιστικές αρχές ήταν ενήμερες περί της συμφωνίας. Το Χρηματιστήριο, πάντως, διευκρίνισε πως η σύνδεση με τη Microsoft, η οποία θα έχει θέση και στο Δ.Σ. του πρώτου, αποτελεί μία συνεργασία ώστε «να αποκομίσουμε τα οφέλη της “τιμολόγησης με βάση την κατανάλωση” και όχι μια παραδοσιακή συμφωνία λογισμικού νέφους». Τέλος, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του LSEG, «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη στρατηγική μας για επιμέρους συνεργασίες με πολλούς άλλους ομίλους παροχής υπηρεσιών λογισμικού νέφους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT