Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε κατάσταση νευρικότητας διενεργήθηκαν οι συναλλαγές χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το επενδυτικό κοινό ετοιμαζόταν για τις επικείμενες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών εντός της εβδομάδας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Σε κατάσταση νευρικότητας διενεργήθηκαν οι συναλλαγές χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το επενδυτικό κοινό ετοιμαζόταν για τις επικείμενες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών εντός της εβδομάδας. Δυσμενώς στην ψυχολογική του διάθεση λειτούργησε το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα αυξάνονται, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση της χώρας μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις χαλαρώνει την απόλυτα αυστηρή πολιτική για την ανάσχεση της πανδημίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,49%, με -0,41% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με -0,45% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,41% στο Παρίσι ο CAC 40, με -0,37% στη Μαδρίτη ο IBEX και με θετικό πρόσημο 0,11% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Την περασμένη εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εμφάνισε την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του σε περίοδο διμήνου λόγω των φόβων για επικείμενη παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής σύσφιξης του κόστους δανεισμού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες – και οι φόβοι αυτοί ξεπέρασαν την αισιοδοξία που προκλήθηκε από τη χαλάρωση της πολιτικής του Πεκίνου κατά του κορωνοϊού.

Εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ οι επενδυτές.

Πάντως, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς σημείωναν άνοδο 0,91% και 0,63% οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αντίστοιχα, αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Νέας Υόρκης δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, οι οποίες υποχώρησαν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ενισχύθηκαν στο σχεδόν 3,63%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο. Οι επόμενες ημέρες αποτελούν σοβαρή δοκιμασία για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες στηρίζουν τις ελπίδες τους στις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις αυξήσεις επιτοκίων – πάντως τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία άμβλυναν έως ένα βαθμό αυτές τις ελπίδες. Με τα τελευταία σημάδια της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μ.β., ήτοι λιγότερο από το αναμενόμενο μεθαύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ανάλογη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ακόμα βασίζονται σε αυτό το αφήγημα, που θέλει τον πληθωρισμό να αποθερμαίνεται, τις κεντρικές τράπεζες να ανακόπτουν ταχύτητα και να διακόπτουν τις αυξήσεις επιτοκίων – αλλά τα στοιχεία παραμένουν ανάμεικτα», επισημαίνει τέλος ο Ρας Μουλντ, διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell.

REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT