Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση και χαμηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση και χαμηλός τζίρος

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται στις συνεδριάσεις των Fed, ΕΚΤ και BoE

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ελεγχόμενες απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ακολουθώντας το γενικότερο διεθνές κλίμα, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, όπως της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, που είναι και οι τελευταίες για το 2022.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 912,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,58 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,39% στις 2.211,16 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,39% στις 1.400,38 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips απώλειες 2,84% κατέγραψε η Σαράντης και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Aegean, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Mytilineos, Motor Oil, ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,33% και έκλεισε στις 912,94 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 630,23 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +3,01%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με κέρδη 0,22%, ενώ απώλειες 0,45% σημείωσε η Alpha Bank και στο -0,19% έκλεισε η Eurobank.

Πλέον μένουν τρεις εβδομάδες για να αφήσουμε πίσω το 2022, ένα έτος που κατάφερε σε παγκόσμιο επίπεδο να δώσει σημαντικές απώλειες, αλλά με την ελληνική αγορά να ξεχωρίζει με την ισορροπία της, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οπως όλα δείχνουν, το έτος φαίνεται πως μπορεί να κλείσει έστω και με μικρά κέρδη. Αλλωστε στις αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωσή μας η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα που όταν έρθει θα δούμε σημαντικές εισροές στην αγορά. Επίσης, στο εσωτερικό, το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι σε προεκλογικό κλίμα, περιμένοντας απλά να δούμε αν τελικά οι εκλογές θα είναι πιο κοντά στην άνοιξη ή όχι. Στον τραπεζικό κλάδο ο αναλυτής δεν βλέπει αναταράξεις μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να δώσει ανακωχή στην κίνηση του δείκτη.

Πάντως, οι θετικές εκθέσεις των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται, με την Pantelakis Securities να βλέπει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των μετοχών τους. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εισέρχονται στο αβέβαιο 2023 με ελκυστική αποτίμηση και διακριτά πλεονεκτήματα, καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο πιστωτικός κύκλος βρίσκεται στην αρχή της ανάπτυξής του, προστατεύει τον κλάδο από σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού.

Επίσης, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, οι ισολογισμοί με υψηλή ρευστότητα, τα χαρτοφυλάκια δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και η συγκεντρωμένη δομή του κλάδου διασφαλίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την άνοδο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT