Το Δ.Σ. της ΕΚΤ μπροστά σε έναν ακόμη συμβιβασμό

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ μπροστά σε έναν ακόμη συμβιβασμό

Μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. και μια καθυστερημένη έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης φαίνεται ως μια καλή συμφωνία μεταξύ «ιεράκων» και «περιστερών»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη μια φορά οι «ιέρακες» και οι «περιστερές» της ΕΚΤ βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Ενώπιον πληθωρισμού 10%, οι σκληροπυρηνικοί θέλουν να εξακολουθήσουν την πορεία τους με προκαταβολικές αυξήσεις επιτοκίων και να αρχίσει να συρρικνώνεται ο ισολογισμός της τράπεζας ήδη από τον Ιανουάριο. Ανησυχώντας για την ύφεση, στην οποία πιθανώς έχει περιέλθει η Ευρωζώνη αυτό το τρίμηνο, η πιο ήπια ομάδα επιθυμεί να ανακόψει τον ρυθμό στις αυξήσεις του κόστους δανεισμού και να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Απρίλιο, προτού η τράπεζα θέσει εκτός ισολογισμού της ορισμένα ομόλογα τα οποία λήγουν.

Οι δυο πλευρές, βέβαια, γνωρίζουν ότι πρέπει να φθάσουν σε συμβιβασμό. Οταν στη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο δεν το πέτυχαν, τότε η αναστάτωση των διεθνών κεφαλαιαγορών που προέκυψε, τους ανάγκασε να συσκεφθούν εκτάκτως λίγο αργότερα για να βρουν μια ισορροπία μεταξύ μιας πρώτης αύξησης επιτοκίων και ενός σχεδίου για νέο εργαλείο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα αναταράξουν υπερβολικά τα ομόλογα των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Τα σενάρια συμβιβασμού είναι δύο. Μια περαιτέρω αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και μια καθυστερημένη έναρξη της ποσοτικής σύσφιγξης μπορεί να είναι η έκβαση των διεργασιών. Πάντως, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μάλλον ένας πιο αργός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μετά τις δύο πρόσφατες μεγάλες κινήσεις των 75 μ.β., με αντάλλαγμα την πρώιμη αν και προσεκτική έναρξη της περιστολής του ισολογισμού.

Αναμένουμε και τα τρία βασικά επιτόκια να αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης αύριο, καθώς και πιθανώς να αυξηθούν περαιτέρω το 2023. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εάν θα ακολουθήσουν μία, δύο ή τρεις αυξήσεις και εάν η επόμενη κίνηση θα είναι της τάξεως των 50 μονάδων βάσης ή των 25. Η ΕΚΤ δεν θα αντικαθιστά πλέον όλα τα ομόλογα, που λήγουν στο πλαίσιο του γιγαντιαίου APP των 3,3 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο και μετά, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Αναφορικά τώρα με τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, αναμένουμε να παραδεχθεί ότι το πραγματικό ΑΕΠ πιθανότατα θα μειωθεί το 4ο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, τοποθετώντας την εκτίμησή της για ανάπτυξη στο 0,5% το επόμενο έτος από το 0,9% προηγουμένως. Τέλος, η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το 2023 μάλλον θα προσεγγίζει τη δική μας για 6,7%, παρά το 5,5% που εκείνη είχε εικάσει τον Σεπτέμβριο.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT