Στο 5% η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο εκτιμά μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Στο 5% η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο εκτιμά μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Πού αποδίδει η τράπεζα την περιορισμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Στην εφαρμογή ενός πολύ υψηλού αποπληθωριστή στις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς και στον ετεροχρονισμό των εσόδων που χρηματοδότησαν τις ενεργειακές επιδοτήσεις αποδίδει μελέτη της Εθνικής τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του 3ου τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η μελέτη εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν σημαντικά υψηλότερη απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα προσωρινά στοιχεία. Συγκεκριμένα, με βάση τις προσαρμογές που έκανε για τα δύο παραπάνω στοιχεία, του αποπληθωριστή και των ενεργειακών φόρων, εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 5%, κάτι που οδηγεί σε πρόβλεψη για ετήσια αύξηση 5,8% για το σύνολο του 2022, περίπου αντίστοιχη με την αρχική εκτίμηση της τράπεζας.

Πού αποδίδει η τράπεζα την περιορισμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται το Σάββατο στη Βουλή προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6% για φέτος και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν, παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ΄ τρίμηνο, ότι το τελικό αποτέλεσμα του 2022 θα κυμαίνεται στο 5,6%-6%.

Χωρίς τροποποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του έτους θα διαμορφωνόταν στο 4,8%. Αν προστεθούν τα φορολογικά έσοδα που χρηματοδότησαν τις ενεργειακές επιδοτήσεις, ο ρυθμός ανεβαίνει στο 5,3%, ενώ αν υπολογιστούν και οι εξαγωγές υπηρεσιών με χαμηλότερο αποπληθωριστή, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 5,8%.

Οπως εξηγεί η ανάλυση της Εθνικής, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο σημείωσε απροσδόκητη επιβράδυνση στο 2,8% λόγω της σημαντικής αρνητικής επίδρασης 3 ποσοστιαίων μονάδων από τις καθαρές εξαγωγές. Η αποδυνάμωση του 3ου τριμήνου δείχνει παράδοξη, σε ένα τρίμηνο που κορυφώθηκε η τουριστική δραστηριότητα, με αύξηση 60% των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό, ενώ η ναυτιλία κατέγραψε ήπια μονοψήφια συρρίκνωση. Η ανάλυση της Εθνικής δείχνει ότι η αρνητική έκπληξη είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός αποπληθωριστή 26%, όταν σε χώρες με παρόμοια εξαγωγικά χαρακτηριστικά, δηλαδή με σημαντικό ρόλο του τουρισμού και της ναυτιλίας, εφαρμόστηκαν συντελεστές 5% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), ο καθαρός αρνητικός αντίκτυπος στον πραγματικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από αυτή την απόκλιση ανήλθε σε μία ποσοστιαία μονάδα το 3ο τρίμηνο. Επιπλέον, η αρνητική επίδραση της –στατιστικά συνεπούς– αφαίρεσης των ενεργειακών επιδοτήσεων στο ΑΕΠ ήταν σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες και δεν αντισταθμίστηκε από παράλληλη αύξηση των εσόδων, τα οποία τις χρηματοδοτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT