Καθαρά κέρδη 33,6 εκατ. ευρώ για την «Αβαξ» το εννεάμηνο

Καθαρά κέρδη 33,6 εκατ. ευρώ για την «Αβαξ» το εννεάμηνο

Το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού ομίλου φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Νέες συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 445 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπογράψει το αμέσως προσεχές διάστημα ο όμιλος «Αβαξ». Σε συνδυασμό με την υπογραφή έργων 150 εκατ. ευρώ από το τέλος του τρίτου τριμήνου και μέχρι σήμερα, ο κατασκευαστικός όμιλος διαμορφώνει πλέον ένα ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η εισηγμένη, κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος υπέγραψε συμβάσεις νέων έργων συνολικής αξίας 505 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να διαμορφωθεί σε 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Καθαρά κέρδη 33,6 εκατ. ευρώ για την «Αβαξ» το εννεάμηνο-1

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρήσης η «Αβαξ» έχει προβεί στην πώληση της συμμετοχής της στην παραχώρηση (20,53%) και την εταιρεία λειτουργίας (21,55%) της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, αναλογικά στους υπόλοιπους μετόχους, δηλαδή την «Ελλάκτωρ» («Ακτωρ Παραχωρήσεις») και τον γαλλικό όμιλο Vinci. Από την πώληση αυτή η εταιρεία εισέπραξε περίπου 60 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως αποκομίσει και μέρισμα 4,25 εκατ. ευρώ εντός του 2022 από τις παραπάνω συμμετοχές. Παράλληλα, νωρίτερα εντός του έτους μεταβίβασε και το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra, εισπράττοντας αντίστοιχο τίμημα, ενώ το 2020 είχε ολοκληρωθεί και η πώληση των κεντρικών γραφείων του ομίλου στο Μαρούσι, στην Trastor ΑΕΕΑΠ, αντί ποσού 34 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κέρδος από τις παραπάνω αποεπενδύσεις ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρ. Ιωάννου προχώρησε στην αγορά του συνόλου της συμμετοχής της J&P Investments.

Κατά το φετινό εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 33,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, υπολογίζοντας μόνο τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, προκύπτει ζημία 5,9 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο εννεαμήνου, λόγω της εμφάνισης ζημίας 20,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο. Αντιθέτως, μετά την πώληση της δραστηριότητας ΑΠΕ της Volterra, κατά το τρίτο τρίμηνο, προκύπτει καθαρό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 14,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εισηγμένη, το μεικτό περιθώριο κέρδους προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά το 2023.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει αποκλιμακωθεί φέτος, υποχωρώντας κατά 33,3 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο και συνολικά 74,1 εκατ. ευρώ κατά το φετινό εννεάμηνο. Ως εκ τούτου, πλέον διαμορφώνεται σε 368,3 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την πώληση της συμμετοχής στην εταιρεία παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ο υφιστάμενος δανεισμός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του 2022, με το υπόλοιπο των ομολογιακών δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ, από 325,2 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του εννεαμήνου.

Καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική του ομίλου θα διαδραματίσει και η ένταξη του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων σε μια αυτόνομη θυγατρική, υπό την επωνυμία «Αβαξ Παραχωρήσεις». Ηδη πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της συμμετοχής στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μεταφορά της συμμετοχής στην Ολυμπία Οδό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT