Μπερνάρ Αρνό, «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό»

Μπερνάρ Αρνό, «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό»

Ο ιδρυτής του ομίλου LVMH ξεπέρασε τον Ελον Μασκ και πλέον είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ελον Μασκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μια και, σύμφωνα με το Forbes, στο κλείσιμο των αγορών στην αρχή της εβδομάδας έχασε τον τίτλο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του πολυσυλλεκτικού ομίλου LVMH, Μπερνάρ Αρνό. Η τιμή της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μασκ, Tesla, έκλεισε με πτώση περίπου 6,3%. Εχει χάσει πάνω από τη μισή αξία της φέτος, διότι οι μαζικές πωλήσεις σε αυτήν επιταχύνθηκαν μετά την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου Twitter από τον Μασκ αντί 44 δισ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου. Η περιουσία του, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr, προέρχεται κυρίως από τις μετοχές της Tesla, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί πάνω από 1.000% σε δύο χρόνια. Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό διατηρεί περιουσία 186,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, καθώς μέσω εταιρειών συμμετοχών και οικογενειακών καταπιστευμάτων κατέχει κάτι περισσότερο από το 60% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της LVMH – ο δε Ελον Μασκ έχει πλούτο 185 δισ. δολαρίων με τα δεδομένα του Forbes. Πάντως, ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που καταρτίζεται βάσει κάπως διαφορετικής μεθοδολογίας, εξακολουθεί να θεωρεί τον Ελον Μασκ ως τον πιο πλούσιο διεθνώς, με 168 δισ. δολάρια έναντι των 167 δισ. δολαρίων του Μπερνάρ Αρνό.

Πώς, όμως, ο Γάλλος μεγιστάνας έγινε ο πλουσιότερος; Ηταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1984, όταν έπιασε κουβέντα με τον οδηγό ταξί που τον μετακινούσε. «Τι ξέρεις για τη Γαλλία;», τον ρώτησε. Εκείνος δεν γνώριζε το όνομα του Γάλλου προέδρου, ήξερε όμως τον Κριστιάν Ντιόρ κι έτσι γεννήθηκε στο μυαλό του Μπερνάρ Αρνό η ιδέα, στην οποία βασίστηκε η δημιουργία του ομίλου του LVMH, ο οποίος περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 80 από τα διασημότερα εμπορικά σήματα του κόσμου και αξίζει περισσότερα από 360 δισ. ευρώ. Ο 73χρονος πια επιχειρηματίας με τα διαπεραστικά μπλε μάτια αποκαλείται συχνά «αυτοκράτορας της πολυτέλειας» ή «άρχοντας των λογοτύπων». Το 1984 η γαλλική κυβέρνηση έβγαλε σε πλειστηριασμό την Boussac, μία χρεοκοπημένη εταιρεία που έφτιαχνε υφάσματα και βρεφικές πάνες.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήταν και το εμπορικό σήμα του οίκου Christian Dior, το οποίο ο Γάλλος επιχειρηματίας απέκτησε αντί του συμβολικού τιμήματος του ενός φράγκου. Παρά τις υποσχέσεις του να αναβιώσει την Boussac και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, εκείνος πούλησε σχεδόν τα πάντα και απέλυσε 9.000 άτομα. Το επιθετικό του στυλ, εμπνευσμένο από τους ομολόγους του στην Αμερική, που αγόραζαν τότε μεγάλες επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να τις ξεπουλήσουν κομμάτι κομμάτι, ήρθε να ταράξει τα νερά του συντηρητικού γαλλικού επιχειρείν. Πολύ σύντομα ο διεθνής Τύπος θα έδινε στον Μπερνάρ Αρνό το προσωνύμιο «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό», αφού δεν δίσταζε να «κλέψει» επιχειρήσεις μέσα από τα χέρια των ιδρυτών τους, να χωρίσει οικογένειες και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα σε συνεταίρους για να φτάσει στον στόχο του. Αλλωστε το μεγάλο βήμα, που αποτέλεσε και το εφαλτήριο για τη μετέπειτα κυριαρχία του στο κομμάτι της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας, δεν ήταν παρά η επιθετική εξαγορά της Louis Vuitton το 1989.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT