Κέρδη στην Ευρώπη, ενισχύθηκε το ευρώ

Κέρδη στην Ευρώπη, ενισχύθηκε το ευρώ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησε η είδηση ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στις ΗΠΑ για δεύτερο συναπτό μήνα. Διαγράφεται, έτσι, η προοπτική για σαφώς ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση της Federal Reserve. Εν ολίγοις ο πληθωρισμός στην υπερδύναμη αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο στο 7,1%, όταν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Dow Jones συνέκλιναν σε μια μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στο 7,3%. Σημειωτέον ότι μόλις τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρισκόταν στο 7,7%.

Οπως επισημαίνει η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην πολιτική της Federal Reserve και στο πώς θα εξελιχθεί μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τις προβλέψεις πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Η ίδια εκτιμά, άλλωστε, πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει κάτι ανάλογο στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία, παρά τη διαφορετική δυναμική των τριών γεωγραφικών ζωνών.

Κλίμα αισιοδοξίας καλλιέργησε στις αγορές η είδηση ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αμεση ήταν, πάντως, η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος όταν διέρρευσε η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού. Η στερλίνα και το ευρώ ενισχύθηκαν περίπου 1% έναντι του δολαρίου, με τη στερλίνα να σημειώνει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών στο 1,242 δολ. όταν ανακοινώθηκε η είδηση. Σε ό,τι αφορά το ευρώ ενισχύθηκε φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών στο 1,0659 δολ. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 σημείωσε έτσι αρχικά κέρδη 2,2% τα οποία περιόρισε αργότερα στο 1,1%, με τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας να σημειώνουν άνοδο 3,1%, ενώ μαζί τους κινούντο ανοδικά όλοι οι κλάδοι και όλα τα χρηματιστήρια. Ομοίως, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,76%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη συγκέντρωσαν χθες ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με άνοδο 1,42% όπως και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με άνοδο 1,34%. Ομοίως και ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,37%. Ανοδο 3,68% σημείωνε άλλωστε αργά το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας, φθάνοντας στα 75,86 δολ. το βαρέλι, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας καλλιεργεί προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT