Χρηματιστήριο: Ανοδικά με στήριξη από τις ευρωπαϊκές αγορές

Χρηματιστήριο: Ανοδικά με στήριξη από τις ευρωπαϊκές αγορές

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% και διαμορφώθηκε στις 920,53 μονάδες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών προσπάθησε να ακολουθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας στα θετικά, αλλά με τις αγοραστικές κινήσεις να είναι επιφυλακτικές, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Τα στοιχεία που έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βελτίωσαν το κλίμα στις αγορές διεθνώς, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων είναι πίσω μας, έστω κι αν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. Το βλέμμα της αγοράς στέφεται συνεπώς στις σημερινές αποφάσεις της Fed, καθώς και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,83% στις 920,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 2.230,25 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,83% στις 1.412,06 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο όγκος συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Σαράντης στο +4% και η Mytilineos στο +3,02%, η οποία έκλεισε σε ιστορικά υψηλά και στα 19,47 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Quest στο +2%. Στο 1% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με ήπια πτώση έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 637,79 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 2,49%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,85%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,20% και τη Eurobank στο +0,19%.

Οι επενδυτικοί οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις συστημικές τράπεζες, ενώ σημειώνουν ότι οι αποτιμήσεις του Χ.Α. κινούνται σε ελκυστικά επίπεδα, καθιστώντας τις τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές προφανή επενδυτική ευκαιρία, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ομως, τα παραπάνω δεν συνάδουν με τα συναλλακτικά δεδομένα στο Χ.Α. με το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό να κυριαρχεί, καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές είναι κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που το εξηγούν, όπως προσθέτει.

Αν εξαιρεθούν οι λόγοι που αφορούν τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που παραμένουν ανέγγιχτες, στην παρούσα φάση μπορούν να επισημανθούν τα παρακάτω:

Η ανοδική κίνηση των επιτοκίων που είναι σε πλήρη εξέλιξη διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς NPE, φόβος που διατυπώνεται τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την ΤτΕ, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να πιέσει τις τράπεζες για μερική απορρόφηση του αυξημένου κόστους. Πιο σημαντικό ενδεχομένως είναι, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι δύσκολα θα επιτραπεί η καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, αν δεν υπάρξουν ελπιδοφόρα για τους δανειολήπτες δεδομένα στα επίπεδα των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT