Τουρισμός: Απαισιόδοξοι για το α΄ 6μηνο 2023 οι ξενοδόχοι

Τουρισμός: Απαισιόδοξοι για το α΄ 6μηνο 2023 οι ξενοδόχοι

Μόνο το 27% περιμένει βελτίωση μεγεθών – Προβληματισμός για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, πληθωρισμό και ενεργειακά κόστη.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Αν και εμφανίζουν τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων τους, οι Ελληνες ξενοδόχοι είναι περισσότερο απαισιόδοξοι για το 2023 σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο συνάδελφό τους. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που διενήργησαν η Booking.com και η Statista, με στόχο να μετρήσουν το επιχειρηματικό κλίμα του κλάδου των καταλυμάτων στην Ευρώπη. Η έρευνα με 30 ερωτήσεις παρέχει ένα στιγμιότυπο της επιχειρηματικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών ξενοδοχειακών και άλλων καταλυμάτων και αποτυπώνει τα συναισθήματα και τις μελλοντικές προσδοκίες των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών καταλυμάτων για το 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου, για τους Ελληνες ξενοδόχους «η πολιτική και η μακροοικονομική αβεβαιότητα αντισταθμίζουν και ίσως επισκιάζουν την επιτυχημένη ταξιδιωτική περίοδο της χώρας». «Το ενεργειακό κόστος, οι φόροι και οι δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια επιβαρύνει το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο. Σε όλες τις βασικές μετρήσεις που σχετίζονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το συναίσθημα των Ελλήνων ξενοδόχων υστερεί από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 15, 22 και 12 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα», αναφέρει χαρακτηριστικά το European Accomodation Barometer.

Η Ελλάδα εμφανίζει πολύ θετική εξέλιξη των ποσοστών πληρότητας, με το 63% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι τα ποσοστά πληρότητας είτε αυξήθηκαν είτε αυξήθηκαν έντονα το τελευταίο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 35% των Ελλήνων διευθυντών ξενοδοχείων βαθμολόγησε την τρέχουσα συνολική οικονομική του κατάσταση ως καλή ή πολύ καλή – σε πλήρη αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (57%). Ενας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της εικόνας ενδεχομένως να είναι η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, καθώς το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνει πως είναι δύσκολο ή πολύ δύσκολο να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, γιατί μόνο το 27% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής του θα εξελιχθεί θετικά σε κάποιον βαθμό τους επόμενους 6 μήνες.

Η φορολογία αποτελεί επίσης μια βασική πρόκληση για τους Ελληνες ξενοδόχους και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο το 27% περιμένει βελτίωση μεγεθών – Προβληματισμός για πρόσβαση σε χρηματοδότηση, πληθωρισμό και ενεργειακά κόστη.

Την ίδια ώρα, η ψηφιακή βελτίωση των εμπειριών διαμονής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων ξενοδόχων, με τα πιο σημαντικά θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ομως μόνο το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η επιχείρησή του είναι προετοιμασμένη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Περνώντας τώρα σε θέματα βιωσιμότητας και περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι απαντήσεις δείχνουν μεικτή εικόνα: το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ξενοδόχων πιστεύει ότι η ετοιμότητά του για βιωσιμότητα είναι κακή και ένα παρόμοιο ποσοστό πιστεύει ότι είναι καλά προετοιμασμένο, ενώ το υπόλοιπο 50% δηλώνει αναποφάσιστο για την κατάστασή του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα οι κυβερνητικές πολιτικές δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για τους Ελληνες ξενοδόχους. Το 50% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνει ότι μέχρι στιγμής ήταν είτε σημαντικές είτε πολύ σημαντικές. Ποσοστό που είναι όμως σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 62%, που κρίνει τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι κυβερνήσεις ως πολύ σημαντικές. Επιπλέον, ένας στους τρεις Ελληνες ξενοδόχους (36%) διατυπώνει την εκτίμηση ότι αυτές οι κυβερνητικές πολιτικές αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους σε σύγκριση με μόλις 16% που αναμένει θετικό αντίκτυπο από τα μέτρα που έχει πάρει για τον κλάδο η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT