Δεν θα χρηματοδοτεί πλέον έργα ορυκτών καυσίμων η HSBC

Δεν θα χρηματοδοτεί πλέον έργα ορυκτών καυσίμων η HSBC

Θα συνεχίσει να δανειοδοτεί ενεργειακούς ομίλους για να προωθήσουν την ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός της HSBC θα διακόψει τη χρηματοδότηση έργων στο πεδίο των νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αναμένει περισσότερα στοιχεία από τους πελάτες του αναφορικά με τα σχέδιά τους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους. Ακτιβιστικές ομάδες στον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που ασκούσαν κριτική στην HSBC τα τελευταία χρόνια, χαιρέτισαν την απόφασή της αυτή, μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους δανειοδότησης εταιρειών ενέργειας διεθνώς. «Η ανακοίνωση της HSBC θέτει ένα νέο κατώτατο επίπεδο φιλοδοξίας για όλες τις τράπεζες, που δεσμεύθηκαν να επιτύχουν την πλήρη εξάλειψη, τον μηδενισμό δηλαδή των εκπομπών ρύπων», παρατηρεί η Τζιν Μάρτιν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Share Action. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η βρετανική HSBC συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών, που επιβεβαίωσε ότι δεν θα υποστηρίξει οικονομικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία είχαν λάβει και την τελική έγκριση μετά το τέλος του 2021. Κατά τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, ούτως ώστε ο κόσμος να έχει πλέον μηδενικές εκπομπές αερίων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης, έως το 2050. Αλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, που έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό, είναι η μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα της Βρετανίας Lloyds.

Πάντως, η HSBC είπε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ενεργειακούς ομίλους σε εταιρικό επίπεδο, ώστε να τις βοηθήσει να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους, να προωθήσουν την ανάπτυξη καθαρότερων πηγών ενέργειας, ενώ θα αξιολογεί τα στρατηγικά τους σχέδια ετησίως. Η πολιτική αυτή της τράπεζας, καλύπτοντας τα πάντα από έργα βιομάζας μέχρι υδρογόνο και θερμικό άνθρακα, επιδιώκει να επιφέρει πρόοδο σε περιοχές με διαφορετικά ενεργειακά συστήματα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντρια βιωσιμότητας της HSBC, Σελίν Χερβάιζερ. Εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης αύξησης του ενεργειακού κόστους, η πολιτική ήταν επίσης «ρεαλιστική», είπε η κ. Χερβάιζερ, και η τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι η προσφορά θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου παράλληλα με τη ζήτηση. «Δεν πρόκειται για νέα επένδυση ορυκτών καυσίμων, που ξεκινάει από αύριο. Το υπάρχον ενεργειακό σύστημα ορυκτών καυσίμων πρέπει να υπάρχει χέρι χέρι με το αυξανόμενο σύστημα καθαρής ενέργειας», τόνισε, εν κατακλείδι, η ίδια. «Ο κόσμος δεν μπορεί να φτάσει σε ένα καθαρό από ρύπους μέλλον χωρίς τις ενεργειακές εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT