Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ: Ποινή φυλάκισης έως 115 χρόνων αντιμετωπίζει ο γκουρού των κρύπτο

Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ: Ποινή φυλάκισης έως 115 χρόνων αντιμετωπίζει ο γκουρού των κρύπτο

Για οκτώ οικονομικά εγκλήματα κατηγορείται ο Σαμ Μπάνκμαν - Φράιντ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

H περίπτωση του 30χρονου Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και για απάτη και κατάχρηση ξένων κεφαλαίων για ίδιους σκοπούς, ίσως και να είναι μία από τις σοβαρότερες στη σύγχρονη ιστορία. Φέρεται, μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να είχε ξεκινήσει τις απάτες από το 2019, σε συνεργασία με τρίτους. Μία από τις παράνομες δραστηριότητές του ήταν να χρησιμοποιεί κεφάλαια πελατών του από τη (νυν) χρεοκοπημένη πλατφόρμα συναλλαγών FTX και να καλύπτει εκκρεμότητες ενός άλλου δικού του οίκου αμοιβαίων κεφαλαίων σε ψηφιακά/κρυπτογραφημένα νομίσματα ονόματι Αlameda Research – οι ενέργειες καθίσταντο δυνατές με αλλαγή στο σχετικό υπό χρήση λογισμικό. Ο ίδιος παραδέχεται κατάφωρα και σοβαρότατα λάθη στη διοίκηση του οικοσυστήματος των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, που είχε οικοδομήσει, αλλά όχι εσκεμμένη απάτη.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού δικτύου του CNN, η ποινή του μπορεί τυπικά να φθάσει και τα 115 χρόνια φυλάκισης, εάν καταδικαστεί και για τα οκτώ οικονομικά εγκλήματα που τον κατηγορούν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται ηλεκτρονική απάτη, ηλεκτρονική σκευωρία για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος. Καθεμία εξ αυτών επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη. Πέραν τούτων, ο ιδρυτής της πλατφόρμας FTX θα μπορούσε να φυλακιστεί έως και 5 έτη, εάν κριθεί ένοχος για κάθε κατηγορία συνωμοσίας με στόχο να κάνει απάτες σε συναλλαγές με εμπορεύματα και χρεόγραφα, καθώς και για να εξαπατήσει τις ΗΠΑ και να παραβεί τη νομοθεσία της χώρας περί πολιτικών δωρεών. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ κρατείται στις Μπαχάμες, όπου και η έδρα της εταιρείας του, οι Αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής του με εγγύηση, ενώ αναμένεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Πειραγμένο λογισμικό

Οπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, στα μέσα του 2020 ο Νισάντ Σινγκ, αρχιμηχανικός λογισμικού της πλατφόρμας FTX του Μπάνκμαν-Φράιντ, προέβη σε μυστική τροποποίηση του λογισμικού που χρησιμοποιείτο σε αυτήν. Αλλαξε τον κώδικα, ούτως ώστε να εξαιρείται ο αδελφός οίκος αμοιβαίων κεφαλαίων Alameda Research από μία λειτουργία της FTX, που αυτομάτως θα ενεργοποιούσε την πώληση στα περιουσιακά στοιχεία του εάν έχανε πάρα πολλά από δανεισθέντα κεφάλαιά του. Σε σημείωμα, όπου επεξηγούνταν η αλλαγή, ο Νισάντ Σινγκ τόνιζε με έμφαση πως η FTX δεν θα πρέπει ποτέ να πουλήσει θέσεις της Alameda. Τι ακριβώς συνέβαινε με την εξαίρεση αυτή; Δινόταν η δυνατότητα στην τελευταία να εξακολουθήσει να δανείζεται κεφάλαια από τη FTX ανεξαρτήτως της αξίας των εγγυήσεων αυτών των δανείων. Η τροποποίηση του κώδικα κίνησε την προσοχή της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία και κατηγορεί για απάτη τον Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ. Επίσης, υπογράμμισε η Επιτροπή ότι το «πειραγμένο λογισμικό» έδινε στην Alameda πρόσβαση σε απεριόριστες πιστώσεις. Τα δε δισεκατομμύρια που την περίοδο 2020-2022 διέθετε η FTX στην Alameda πιθανώς δεν προέρχονταν από το αποθεματικό της, αλλά από τις καταθέσεις των πελατών της.

Οπως είναι αναμενόμενο, η απάτη αυτή προκαλεί κραδασμούς στο ευρύτερο σύμπαν των κρυπτογραφημένων νομισμάτων και ειδικά στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο, όπου αυτά διαπραγματεύονται, το Binance. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων του κλάδου Nansen, μόνο την Τρίτη είχαν αποσύρει οι επενδυτές από αυτό έως και 3 δισ. δολάρια. Πάντως, χθες ο ιδρυτής του Binance, Τσανγκπένγκ Ζάο, προσπάθησε να τους καθησυχάσει, επισημαίνοντας πως οι κινήσεις σταθεροποιούνται, αν και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα είναι ανομοιόμορφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT