Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας μικρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται πλέον τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Federal Reserve σήμερα και αύριο της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Είχε προηγηθεί άνοδος των αγορών την Τρίτη, οπότε και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος καθώς έχασε στη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη 0,5% που είχε σημειώσει νωρίτερα. Ο δείκτης του τομέα βασικών πόρων και πρώτων υλών υποχώρησε κατά 1,7% αλλά άλλοι κλάδοι όπως εκείνος των εταιρειών κοινής ωφελείας και των μεσιτικών σημείωσαν άνοδο περίπου 0,7%. Σημαντική πτώση 7,8% σημείωσε επίσης η μετοχή της TUI μετά την ανακοίνωση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού ότι σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει στήριξη και δάνεια που είχε λάβει από το γερμανικό κράτος στη διάρκεια της πανδημίας. Ομοίως η μετοχή της σουηδικής χαλυβουργίας SSAB υποχώρησε περισσότερο από 75 μετά τη διπλή υποβάθμισή της από την JPMorgan.

Εκτιμήσεις για συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ μόλις κατά 0,1% στη διάρκεια του νέου έτους.

Τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισε πάντως σειρά ενθαρρυντικών ειδήσεων σχετικών με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ο χειμώνας στη Γερμανία θα είναι τελικά ήπιος φέτος και η ύφεση επίσης ήπια. Το Ifo εκτιμά τώρα πως το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μόλις κατά 0,1% στη διάρκεια του νέου έτους. Πρόκειται για μια εικόνα πολύ πιο ενθαρρυντική από την αμέσως προηγούμενη που μιλούσε για συρρίκνωση 0,3%. Σε ό,τι αφορά το 2022, το Ifo προβλέπει πως η γερμανική οικονομία θα σημειώσει συνολική ανάπτυξη 1,8% φέτος, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε μόλις για 1,6% και για το 2024 οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη 1,6%. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεινε με οριακή υποχώρηση 0,09% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,26%, όπως τις ίδιες ακριβώς μικρές απώλειες σημείωσε και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Ομοίως ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με μικρές απώλειες 0,21%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT