Η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης

Η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης

Επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για ηπιότερη άνοδο στο κόστος δανεισμού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα επιβεβαίωσε χθες τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς αύξησε μεν εκ νέου τα επιτόκια του δολαρίου, αλλά αυτή τη φορά μόνο κατά 50 μονάδες βάσης. Η Federal Reserve έφερε, έτσι, το κόστος του δανεισμού στην υπερδύναμη στο 4,25% με 4,5% και εγκαινίασε τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η μάχη των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κατά του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων περίπου 40 ετών. Κατέστησε, δηλαδή, σαφές ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνει το κόστος του δανεισμού φτάνοντας τα επιτόκια στο 5,1% το επόμενο έτος και ανακόπτοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Εδωσε, όμως, τέλος στην ακολουθία επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων κατά 75 μ.β., στην οποία είχε καταφύγει εδώ και αρκετούς μήνες, στην προσπάθειά της να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών. Εφεξής, οι περαιτέρω αυξήσεις που αναμένονται για το νέο έτος θα είναι ηπιότερες, ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ευελπιστούν πως το βασικό επιτόκιο θα βρίσκεται στο 4,1% το 2024 και στο 3,1% μέσα στο 2025.

Η Fed είναι η πρώτη ανάμεσα στις μεγάλες κεντρικές που αποφασίζει να προχωρήσει με ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρουσίασε σημάδια αποκλιμάκωσης τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,1%, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οπότε ο πληθωρισμός ήταν 7,7%. Αφήνουν έτσι στην ομοσπονδιακή τράπεζα τη δυνατότητα να επιβραδύνει τις κινήσεις της, ώστε να αποφύγει να εξωθήσει επιθετικά την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, αν και έχει προεξοφλήσει διά στόματος του διοικητή, Τζερόμ Πάουελ, ότι είναι αναγκασμένη να προκαλέσει πόνο για να ανακόψει τον πληθωρισμό. Οπως, πάντως, συμπαρέσυρε στην επιθετική στροφή της προς περιοριστική νομισματική πολιτική τις άλλες μεγάλες τράπεζες, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και τώρα. Η επιρροή της στη νομισματική πολιτική των δύο άλλων τραπεζών, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, πρόκειται να είναι εξίσου καθοριστική σήμερα.

Η Τράπεζα της Ευρωζώνης και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα στα χνάρια της Fed και να αυξήσουν τα επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας επίσης κατά 50 μ.β. Και αυτό γιατί τους επιτρέπουν τα τελευταία στοιχεία και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που κατατείνουν σε μια εικόνα ανάλογη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται. Στη Βρετανία ο πληθωρισμός σημείωσε απότομη υποχώρηση τον Νοέμβριο στο 10,7% από το 11,1% του Οκτωβρίου, οπότε παρουσίασε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών. Στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 10,0% από το 10,6% του Οκτωβρίου.

Εγκαινίασε τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η μάχη των μεγάλων κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού.

Οπως ακριβώς συμβαίνει και στους κόλπους της ΕΚΤ, στη Fed επικρατεί εντονότατος προβληματισμός για το πόση συνολική πίεση μπορεί να ασκήσει στην αμερικανική οικονομία πέραν των αυξήσεων των επιτοκίων. Οπως έχει τονίσει η Fed, έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιό της μειώνοντας τα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει στη διάρκεια των ετών της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, κι ενώ υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική, με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 3,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT