Η φορολόγηση διυλιστηρίων κρίνει τις παροχές του 2023

Η φορολόγηση διυλιστηρίων κρίνει τις παροχές του 2023

Στο 11μηνο τα έσοδα είναι 502 εκατ. υψηλότερα έναντι του στόχου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Στον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η φορολόγηση των διυλιστηρίων το 2023 ποντάρει η κυβέρνηση για πρόσθετες παροχές, ενώ δεν προγραμματίζει άλλες παρεμβάσεις για φέτος, καθώς θέλει να πετύχει με ασφάλεια τον στόχο του ελλείμματος 1,6% του ΑΕΠ και ίσως και κάτι καλύτερο.

«Αυτό θα είναι το τελευταίο μας δημοσιονομικό σήμα στην αγορά ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας», σημείωνε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή των παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Επιβεβαίωνε έτσι ότι η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους θέλει να καθησυχάσει ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατόν.

Για το 2023, ωστόσο, ενόψει και εκλογών θα επιστρατεύσει πιθανώς τα έσοδα από τον φόρο επί των κερδών των διυλιστηρίων, βάσει του νέου σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού. Τα έσοδα αυτά δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, συνεπώς το μοίρασμά τους δεν θα ανατρέψει τον σχεδιασμό του. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν είναι βέβαιο το ύψος τους, αφού βασίζονται στα κέρδη ολόκληρου του 2022 (υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ), ενώ ενδεχομένως να χρειαστούν ως συμπλήρωμα στο 1 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει ο προϋπολογισμός για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Οταν ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει μέτρα για τους ευάλωτους, με βάση τα έσοδα αυτά, στη Βουλή το Σάββατο, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είπε: «Ολα στην ώρα τους…». Σχετικά με τη συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις τιμές στο τέλος του έτους.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού χθες έδειξαν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 502 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αυξημένες κατά 190 εκατ. ευρώ ήταν και οι επιστροφές εσόδων, με αποτέλεσμα τα καθαρά φορολογικά έσοδα να είναι αυξημένα κατά 312 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αποτέλεσμα αυτό «επιβεβαιώνει τη θετική δημοσιονομική και μακροοικονομική πορεία, με την οποία ολοκληρώνεται το 2022. Ειδικότερα, η μικρή υπέρβαση των προβλέψεων στα φορολογικά έσοδα καθιστά ασφαλέστερη την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα το 2022».

Τα φορολογικά έσοδα, όπως και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, στέλνουν εξάλλου θετικό σήμα για την πορεία του ΑΕΠ, αν και αναμένεται επιβράδυνση προσεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένες κατά 18,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο ετήσιος τζίρος που γίνεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει φτάσει πλέον τα 39 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2022). Συνολικά, ο ετήσιος κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου ήταν 75,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022).

Ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,126 δισ., έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,239 δισ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT