Φυσικό αέριο: Οριστική απόφαση για το πλαφόν ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Φυσικό αέριο: Οριστική απόφαση για το πλαφόν ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο άμεσα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο άμεσα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ενώ η εντολή για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού διόρθωσης τιμών δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι που εν τέλει έγινε, με σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία για μια οριστική απόφαση για το ζήτημα του κόστους της ενέργειας.

Το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους θα επανέλθουμε στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας και ελπίζω ότι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων θα μπορέσουμε είτε σήμερα είτε το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών, να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Οπως είπε, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι κοντά στην επιβολή ενός ανώτατου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η επιχειρηματολογία μας πια είναι γνωστή σε όλα τα κράτη-μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο «σήμα» στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας, “προϊόν” του πολέμου και της άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT