«Ελληνικός Χρυσός»: Δάνειο 680 εκατ. ευρώ

«Ελληνικός Χρυσός»: Δάνειο 680 εκατ. ευρώ

Στη σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης 680 εκατ. ευρώ προχώρησε η «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, στον οποίο έχουν παραχωρηθεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Στη σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης 680 εκατ. ευρώ προχώρησε η «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, στον οποίο έχουν παραχωρηθεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Πρόκειται για μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο που χορηγούν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, που παραμένει σε καθεστώς συντήρησης από τον Νοέμβριο του 2017. Στο ποσό των 680 εκατ. περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των Σκουριών να προέρχεται από την Eldorado Gold. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, για να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το μεταλλείο των Σκουριών απαιτούνται περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αναμένεται να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές, όπου έχει εντοπιστεί ένα πορφυριτικό κοίτασμα πλούσιο σε χρυσό (0,74 γρ./τόνο χρυσός) και χαλκό (0,49% χαλκός). Υπολογίζεται ότι το μεταλλείο στις Σκουριές θα δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ 800 άτομα θα απασχοληθούν στην κατασκευή. Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε Σκουριές, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Στρατώνι (βρίσκεται σε φάση γεωλογικής έρευνας), θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων, με την εκτιμώμενη αξία αγορών προς Ελληνες προμηθευτές να τοποθετείται σε 4 δισ. δολάρια. Η «Ελληνικός Χρυσός» αναμένεται να ξεκινήσει –ύστερα από μία πενταετία καθεστώτος συντήρησης– την κατασκευή του μεταλλείου στις Σκουριές στις αρχές του 2023, με το έργο να διαρκεί περίπου τρία χρόνια.

«Οι Σκουριές εκφράζουν την επόμενη φάση ανάπτυξης της Eldorado, παράγοντας σημαντική αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας με εύρωστους οικονομικούς δείκτες έργου, ενώ παρέχουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινότητες και στην οικονομία της Ελλάδας», δήλωσε ο Steve Reid, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eldorado Gold.

Για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, που παραμένει σε καθεστώς συντή- ρησης από τον Νοέμβριο του 2017.

«Πλέον το επίκεντρο της προσοχής μας μετατοπίζεται στην εκτέλεση του έργου, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω στη συνέχεια καθώς θα βελτιστοποιούμε τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές», ανέφερε ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

Η επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Χρήστος Μπαλάσκας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT