Έλον Μασκ: Νέα μαζική πώληση μετοχών της Tesla

Έλον Μασκ: Νέα μαζική πώληση μετοχών της Tesla

Διέθεσε 22 εκατομμύρια τίτλους της εταιρείας, αξίας 3,58 δισ. δολαρίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σε ακόμη μία μαζική πώληση μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla προέβη ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Ελον Μασκ. Αυτή τη φορά επρόκειτο για 22 εκατομμύρια τίτλους, αξίας 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρνοντας το συνολικό ποσόν από τις δικές του πωλήσεις από τα τέλη της περασμένης χρονιάς σχεδόν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ ο μεγιστάνας, ο οποίος από τα τέλη Οκτωβρίου έχει στην κατοχή του και το κοινωνικό δίκτυο Twitter, έχασε την κορυφαία θέση ανάμεσα στους συμμετέχοντες του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που διατηρούσε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Στη θέση του ανήλθε ο Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH. Την ίδια στιγμή διέθετε νέα ποσότητα μετοχών της Tesla, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει μειωθεί κάτω από το επίπεδο – ορόσημο του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2020. Η εξέλιξη αυτή σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και για το ότι έπαυσε να είναι ο πλουσιότερος παγκοσμίως. Η αποκάλυψη για τις μαζικές πωλήσεις δημιούργησε καθoδικές πιέσεις στη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την τιμή της να υποχωρεί έως και 3,5% στα 151,33 δολάρια, προ της έναρξης των συναλλαγών χθες Πέμπτη. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της Tesla έχει απολέσει το 55% της αξίας της.

Βέβαια, οι επίμονες πωλήσεις τίτλων της εταιρείας του, ακριβώς αμέσως μετά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ότι η διαδικασία αυτή έχει λήξει, αφενός εγείρει ερωτήματα μεταξύ των επενδυτών αφετέρου δείχνει πόσο πιεσμένα είναι τα οικονομικά του Twitter. Πάντως, οι μαζικές πωλήσεις τίτλων της αυτοκινητοβιομηχανίας του κάνει τους επενδυτές να διερωτώνται για το κατά πόσον ο Ελον Μασκ είναι αφοσιωμένος σε αυτήν. Επιπλέον, ο παρορμητικός και αλλοπρόσαλλος τρόπος διοίκησης του εν λόγω κοινωνικού δικτύου, με μαζικές απολύσεις, παραιτήσεις και διαφημιζόμενους να διακόπτουν τη συνεργασία τους με το δίκτυο, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις. Οι δε προσπάθειές του να τονώσει τα έσοδα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με την επιβολή συνδρομητικών τελών είχαν αντίθετο αποτέλεσμα. Πέραν όλων των άλλων δυσκολιών στο κοινωνικό δίκτυο, ο Ελον Μασκ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος tech.co, επί εβδομάδες δεν καταβάλλει το ενοίκιο στα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο των περικοπών που κάνει. Αυτό ακριβώς το χάος που επικρατεί στο κοινωνικό δίκτυο επικρέμαται επί της Tesla, η οποία με τη σειρά της αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Κατά το τρέχον και τελευταίο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία προέβη σε μείωση τιμών και παραγωγής στην Κίνα, ενώ επίσης αποφάσισε να κάνει και κάτι σπάνιο, δηλαδή να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για την απόκτηση των αυτοκινήτων της στην αγορά των ΗΠΑ. Ο Ελον Μασκ έχει δηλώσει, τέλος, ότι η επιχείρησή του παλεύει να αντεπεξέλθει των επιπτώσεων επί της ζήτησης για αμάξια, που προέρχονται από την παρακμή της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και την αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT