Πιέσεις στο Χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Πτώση 0,71%, στις 917,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,52 εκατ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Σε απώλειες οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το «χτύπημα» να είναι σαφώς ηπιότερο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, έπειτα από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίες ήταν πιο «επιθετικές» από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Η ΕΚΤ, αν και προχώρησε όπως αναμενόταν σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μ.β., έπειτα από τρεις συνεχείς αυξήσεις 75 μ.β., τόνισε ότι θα συνεχίσει να τα αυξάνει και μάλιστα σημαντικά για αρκετό διάστημα ακόμη, ενώ δήλωσε πως πριν από τα τέλη του α΄ τριμήνου 2023 θα ξεκινήσει την ποσοτική σύσφιγξη.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι επενδυτές έπειτα και από το κλείσιμο της αυλαίας των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για το έτος, έχουν πλέον μια επικαιροποιημένη κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής και οι επόμενες ημέρες ενδέχεται να δώσουν μια πρώτη γεύση της τάσης που θα επικρατήσει το επόμενο δίμηνο στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 917,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,52 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,73% στις 2.226,42 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,84% στις 1.399,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1%), ΟΤΕ (+0,82%), ΟΠΑΠ (+0,6%), Motor Oil (+0,57%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,31%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν Coca-Cola, Βιοχάλκο και Σαράντης, ενώ πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Mytilineos, Quest και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για την τάση που θα επικρατήσει σε μετοχές και ομόλογα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,18% στις 630,06 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,41%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,25%, τη Eurobank κατά 0,82% και την Εθνική Τράπεζα κατά 0,32%.

Μετά το «σούπερ διήμερο», που περιελάμβανε πολλές αλλά γενικώς δίχως εκπλήξεις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για την πορεία της επίσημης νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη το επόμενο τρίμηνο, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ.

Σε ένα επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο οι μετρήσεις πληθωρισμού είναι λίγα δέκατα χαμηλότερες από τα 40ετή υψηλά τους και ανεβοκατεβάζουν τις αγορές, οι όποιες προβλέψεις αποκτούν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Εάν το 2022 δεν ήταν ένα από τα επενδυτικώς δυσκολότερα έτη του τρέχοντος αιώνα, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να είναι τετραψήφιος, κάτι που θα προκαλούσε κύματα ενθουσιασμού στον εγχώριο χρηματιστηριακό κλάδο, όπως τονίζει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κλειδιά» παραμένουν σε επίπεδο μίκρο-οικονομικών η ανθεκτική κερδοφορία ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και, σε επίπεδο μάκρο, οι προοπτικές αναβάθμισης της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

«Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε τη φετινή υπεραπόδοση της λεωφόρου Αθηνών έναντι των ξένων αγορών, με ευχές ανάμειξης περισσοτέρων μικροεπενδυτών στις διεργασίες της αποτίμησης των εισηγμένων εταιρειών», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT