Η τεχνολογία φέρνει επενδύσεις στην Ελλάδα

Η τεχνολογία φέρνει επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο ένας μετά τον άλλο οι τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν το «παρών» στην ελληνική αγορά, τονίζει το Bloomberg

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

«Επενδυτικός» στόχος για εταιρείες τεχνολογίας είναι πλέον η Ελλάδα, η οποία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και αναζητεί τώρα εργαζομένους με ψηφιακές δεξιότητες. Ρεπορτάζ του Bloomberg, σχετικά με τις επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα, αναφέρει στον τίτλο πως «η Ελλάδα τα παίζει όλα για όλα στην τεχνολογία – τώρα χρειάζεται εργαζομένους με δεξιότητες».

Οπως θυμίζει το Bloomberg, το 2020 η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή τριών data centers λίγο έξω από την Αθήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στη χώρα σε λίγο πάνω από 300. Στη Θεσσαλονίκη, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer χτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών hubs που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει ένα cloud hub κοντά στην Αθήνα, ισχυριζόμενη ότι θα προσθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Ομως το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι εκτός από τις μεγάλες ξένες εταιρείες, και η πολιτεία έχει επενδύσει στον κλάδο: Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να αναπτύξει περιοχές καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάζουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups και θερμοκοιτίδες. «Πέρα από την προφανή γοητεία της μεσογειακής χώρας και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί παίκτες έχουν επίσης δελεαστεί από γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και την αφθονία ανανεώσιμης ηλιακής και αιολικής ενέργειας», εξηγεί το Bloomberg. Και επισημαίνει πως μπορεί τα νούμερα να είναι ακόμα σχετικά χαμηλά –λίγο πάνω από τα 330 εκατ. ευρώ το 2021– όμως οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα το 2021 ο κλάδος της τεχνολογίας κατατάχθηκε 6ος μεταξύ 19 οικονομικών κλάδων σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Περίπου 20% των νέων προσλήψεων είναι άνθρωποι που ζούσαν και δούλευαν στο εξωτερικό», λέει στο Bloomberg ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Για να προσελκύσει εργαζομένους με δεξιότητες από το εξωτερικό, η κυβέρνηση εγκαινίασε το πρόγραμμα βίζας για ψηφιακούς νομάδες το 2021 και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει περίπου 450 τέτοιες βίζες. Αλλά και οι τεχνολογικές εταιρείες αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν μόνες τους υποψήφιους εργαζομένους, μέσω προγραμμάτων όπως αυτά της Microsoft και της Google. «Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι χρήσιμη, εάν δεν υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες», αναφέρει στο Bloomberg η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη. «Ασφαλώς, η Αθήνα δεν είναι η μοναδική πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικό κέντρο. Η Λισσαβώνα προσπαθεί εδώ και χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία», τονίζει το Bloomberg. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τα τελευταία χρόνια, προσφέρει έναν πληθυσμό με υψηλή μόρφωση αλλά και με μισθολογικές απαιτήσεις που αποτελούν ευκαιρία για τους ξένους εργοδότες. Επιπλέον, είναι μια χώρα φημισμένη για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της. Οπως λέει στο Bloomberg η κ. Αντωνάκου για την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, «εάν όχι τώρα, τότε πότε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT