Ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες το 9μηνο

Ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες το 9μηνο

Ασπίδα ενόψει του δύσκολου 2023 αποτελούν τα υψηλά φετινά κέρδη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Πλώρη για χρονιά-ρεκόρ στα λειτουργικά κέρδη έχουν βάλει οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, κόντρα στην επιφυλακτικότητα που υπήρχε στις αρχές του έτους, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Αυτό δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το δύσκολο, όπως προβλέπεται, για την οικονομία 2023, όπου η ανάπτυξη θα επιβαρυνθεί σημαντικά, ενώ θα γίνουν πλήρως αισθητές και οι επιπτώσεις της σημαντικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους 12 μήνες. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των 131 εισηγμένων, εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, που ανακοίνωσαν τις βασικές οικονομικές τους επιδόσεις για το εννεάμηνο, ξεπέρασαν τα 9,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή. Αξίζει να σημειωθεί πως το ιστορικό υψηλό με βάση το συγκρίσιμο δείγμα εταιρειών στα λειτουργικά κέρδη είναι 10,9 δισ. ευρώ και σημειώθηκε το 2021.

Παράλληλα, στα 69 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 64,1%, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και του πληθωρισμού.

Κερδοφόρο το 80%

Ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες το 9μηνο-1

Οι συνολικές επιδόσεις θα ήταν μάλιστα πολύ υψηλότερες εάν είχαν δημοσιεύσει προσωρινά στοιχεία οι Coca-Cola και Βιοχάλκο, ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, οι επιδόσεις τόσο στον κύκλο εργασιών της Coca-Cola όσο και των θυγατρικών της Βιοχάλκο, προϊδεάζουν ότι και το σύνολο της χρονιάς θα είναι εξίσου εντυπωσιακό, παρέχοντας και ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στις εταιρείες που θα χρειαστεί να εγγράψουν πρόβλεψη υπερκερδών.

Η ακριβή ενέργεια

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των 131 εισηγμένων, εκτός του χρηματο- οικονομικού κλάδου, ξεπέρασαν τα 9,1 δισ., αυξημένα κατά 42% έναντι του 2021.

Η εικόνα των λειτουργικών κερδών σαφώς και έχει επηρεαστεί από την «αφύσικη» κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο ενέργειας, αφού τα διυλιστήρια συνεισφέρουν στο σύνολο των εισηγμένων σχεδόν 3 δισ. ευρώ, όπως παρατηρεί ο κ. Χατζηδάκης. Η επίδοση αυτή μπορεί να επηρεάζεται από τις τιμές των περιθωρίων διύλισης και της αύξησης της ζήτησης, είναι όμως κυρίως οργανική.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλες εταιρείες που έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση στο μέτωπο της ενέργειας (όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos), ωστόσο οι επιδόσεις δεν είναι λογιστικές, συνδέονται με ταμειακή ρευστότητα και έχουν πίσω τους σημαντικές επενδύσεις που ολοκληρώνονται, υποστηρίζοντας μέρος της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας όταν υπάρξει αποφόρτιση του περιβάλλοντος από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο ρόλος του τουρισμού

Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν έκθεση στον κλάδο του τουρισμού είχαν ισχυρές θετικές επιδράσεις σε τζίρο που μεταφράστηκε σε κέρδη και ιστορικές επιδόσεις. Ειδικότερα, οι Aegean, Μοτοδυναμική, Autohellas, ΑΝΕΚ, Επιχειρήσεις Αττικής και τα ξενοδοχεία, είχαν ίσως το καλύτερο γ΄ τρίμηνο όλων των εποχών, και από ό,τι φαίνεται το ίδιο θα συμβεί και με το δ΄ τρίμηνο.

Στους υπόλοιπους κλάδους, το λιανικό εμπόριο είχε μεικτή εικόνα με την πίεση των περιθωρίων λόγω του ενεργειακού κόστους να κυριαρχεί, ενώ στον κλάδο πληροφορικής η καθυστέρηση προκήρυξης των έργων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει επιβραδύνει την αύξηση του τζίρου.

Οσον αφορά την ταμειακή θέση των εισηγμένων, είναι σαφώς επηρεασμένη από τη διανομή μερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta, εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,5% έπειτα και από σχεδόν 2 δισ. ευρώ πληρωμών σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ ο καθαρός δανεισμός έχει αυξηθεί κατά 16,9% λόγω και της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και λιγότερο της έντασης κεφαλαίου σε νέες επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT