Οι τεχνοκράτες «έσωσαν» τον Πούτιν και τη ρωσική οικονομία

Οι τεχνοκράτες «έσωσαν» τον Πούτιν και τη ρωσική οικονομία

Αν και διαφωνούσαν με τον πόλεμο κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές

3' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η οικονομία της Ρωσίας οφείλει τις ισχυρές αντιστάσεις της εν τω μέσω της λαίλαπας του πολέμου σε έναν πολύ μικρό κύκλο έμπιστων οικονομικών συμβούλων του Ρώσου προέδρου. Πρόκειται για τεχνοκράτες που διέβλεπαν τους κινδύνους του πολέμου και προεξοφλούσαν τις τεράστιες ζημιές από τις αναμενόμενες κυρώσεις της Δύσης, γι’ αυτό και προειδοποίησαν τον Ρώσο πρόεδρο ένα μήνα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Από τη στιγμή όμως που δεν κατόρθωσαν να τον μεταπείσουν και να αποτρέψουν την εισβολή, επιστράτευσαν την τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία ενός πολέμου με τον οποίο διαφωνούσαν και παρέμειναν πιστοί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Προπαντός, όμως, παρέμειναν πιστοί στη ρωσική οικονομία την οποία στήριξαν επιτυγχάνοντας να περιορίσουν τον αντίκτυπο τόσο του πολέμου όσο και των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι προεξάρχουσες προσωπικότητες ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους έμπιστους οικονομικούς συμβούλους του Πούτιν είναι αφενός η επί πολλά χρόνια πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, που στήριξε τη ρωσική οικονομία στην κρίση του 2014 μετά τις κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας και δάμασε τον πληθωρισμό με μια επιθετική νομισματική πολιτική και αφετέρου ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Sberbank, Χέρμαν Γκρεφ, και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου από τη δεκαετία του 1990. Αυτός ανέλαβε και τον δύσκολο ρόλο να εκπροσωπήσει τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στη συνάντηση τις παραμονές του πολέμου και να παρουσιάσει εκτενώς στον Πούτιν τις αναμενόμενες ολέθριες επιπτώσεις του.

Ενώ η Ρωσία είχε αποκοπεί από τα διεθνή τραπεζικά συστήματα, η οικονομία της εξακολούθησε να λειτουργεί βασιζόμενη σε εναλλακτικές που είχαν ήδη ετοιμάσει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα που τονίζει ότι οι συντάκτες της μίλησαν με περισσότερους από 20 Ρώσους πρώην και νυν αξιωματούχους, ολιγάρχες, τραπεζίτες και οικονομολόγους, ο Χέρμαν Γκρεφ προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πάει την οικονομία της Ρωσίας δεκαετίες πίσω. Οτι θα μπορούσε να οδηγήσει το ΑΕΠ της σε πτώση 30% με όρους δολαρίου και να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο διάστημα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα σε αύξηση επιτοκίων κατά 35% και κατά συνέπεια να μειώσει το εισόδημα των Ρώσων κατά τουλάχιστον 29%. Και τότε το βιοτικό επίπεδο του ρωσικού λαού θα έπεφτε σε επίπεδα κάτω και από εκείνα των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς η χώρα θα έχανε την πρόσβαση σε διαφόρων ειδών εισαγωγές και θα αγωνιζόταν να διασφαλίσει όχι μόνον υλικό υψηλής τεχνολογίας αλλά φάρμακα και τρόφιμα.

Επικαλούμενη και πάλι Ρώσους νυν και πρώην αξιωματούχους, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν άφησε τον έμπιστό του οικονομολόγο να ολοκληρώσει. Τον διέκοψε και τον ρώτησε ευθέως τι μπορεί να γίνει για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων που ήταν βέβαιο ότι θα επέβαλε στη χώρα η Δύση. Οι τεχνοκράτες δεν είχαν καμία πρόχειρη απάντηση ούτε και τόλμησαν να επισημάνουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κινδύνευε να προκαλέσει μια γεωπολιτική καταστροφή. Εφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να έχουν μάθει τίποτε περισσότερο από τα σχέδια του Ρώσου προέδρου και χωρίς να έχουν καταλάβει αν μπόρεσαν να τον επηρεάσουν.

Πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, από την τηλεόραση και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεργατών τους βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ. Από τη στιγμή όμως που η Δύση επέβαλε καταστρεπτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έσπευσαν να σώσουν το Κρεμλίνο επιδεικνύοντας τις δεξιότητές τους στη διαχείριση της οικονομίας και περιορίζοντας την κρίση. Η οικονομία της Ρωσίας για μια ακόμη φορά απέφυγε τον όλεθρο που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι της Δύσης όταν μιλούσαν για κατάρρευση του ρωσικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 30%. Για το τρέχον έτος η ύφεση θα είναι της τάξης του 3,5% με 5,5%. Κι ενώ η Ρωσία έχει αποκοπεί από τα διεθνή τραπεζικά συστήματα και συστήματα πληρωμών, η οικονομία της εξακολούθησε να λειτουργεί βασιζόμενη σε εναλλακτικές που είχαν ήδη ετοιμάσει αυτοί οι τεχνοκράτες. Ανάμεσά τους το ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών που είχε επινοήσει η Ελβίρα Ναμπιουλίνα για να οχυρώσει το ρωσικό τραπεζικό σύστημα από τις δυτικές κυρώσεις του 2014. Δεν μπόρεσε ωστόσο να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 643 δισ. δολ. που είχε συγκεντρώσει στην Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς τα μισά τουλάχιστον μπλόκαραν από τις κυρώσεις και η Ρωσία κατέφυγε σε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου. Δεν παραιτήθηκε όμως, όπως είχε απειλήσει άλλοτε πως θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Και όπως τόνισε στους FT πρώην αξιωματούχος της Ρωσίας, «το οικονομικό του επιτελείο έσωσε τον Πούτιν γι’ αυτό και τους κρατάει γύρω του». Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα πως αν στη θέση τους βρίσκονταν τα γνωστά φανατικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, οι σιλοβίτσι όπως είναι γνωστοί, τότε η πτώση του ρωσικού ΑΕΠ θα ήταν τουλάχιστον 10% έως 15%. Βοήθησαν βέβαια και οι υψηλές τιμές της ενέργειας που οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων της Ρωσίας κατά 34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT