Ε.Ε.: Εγκρίθηκε ο ελάχιστος φόρος 15% σε επιχειρήσεις

Ε.Ε.: Εγκρίθηκε ο ελάχιστος φόρος 15% σε επιχειρήσεις

Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για την ενσωμάτωσή του στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν χθες Πέμπτη την ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του ελάχιστου φόρου της τάξεως του 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, μετά την άρση των εμποδίων που προέβαλλαν μέχρι πρότινος οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχής γενομένης από την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α-ΜΠΕ), ήταν απολύτως απαραίτητη η ομοφωνία των 27 κρατών-μελών για να εγκριθεί το σχέδιο οδηγίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούσε την εφαρμογή της συμφωνίας να υπάρξει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Η εν λόγω συμφωνία είχε εγκριθεί κατά το παρελθόν έτος από περίπου 140 κράτη και υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη), ο οποίος είχε εποπτεύσει και τη διελκυστίνδα των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Βαρσοβία και Βουδαπέστη εμπόδιζαν την προώθηση του θέματος ήδη από την αρχή της φετινής χρονιάς, για να εξασφαλίσουν την επικύρωση από την Ε.Ε. των σχεδίων τους σχετικά με την ανάκαμψη των οικονομιών τους – σχέδια που συνδέονται με επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφού έλαβαν εγγυήσεις πως θα δοθεί πράσινο φως σε αυτά τα σχέδια, αμφότερες ήραν τις επιφυλάξεις τους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού για διάφορα επιμέρους θέματα, που συν τοις άλλοις συμπεριλαμβάνουν και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 18 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική βάση, με αποδέκτρια την Ουκρανία το 2023. Για το τέλος ενός «μεγάλου ταξιδιού με εμπόδια σε κάθε βήμα», την «επικράτηση της ενότητας» που θα «ωφελήσει όλα τα κράτη-μέλη και όλους τους πολίτες της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε ανακοίνωσή του. Ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής επί των κερδών των πολυεθνικών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα καταβολής ελάχιστου φόρου από κολοσσούς, δεν είναι παρά μέρος της συμφωνίας του ΟΟΣΑ. Και αποτελεί αυτή η ρύθμιση τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα.

Ποιος είναι ο πρώτος; Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει την επιβολή φορολογίας στις χώρες όπου οι βιομηχανικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί αποκομίζουν τα κέρδη τους. Το σκεπτικό είναι το πώς θα μπει τέλος σε κάποιες πρακτικές φοροδιαφυγής και αφορά κυρίως τους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας. Για να εφαρμοστεί χρειάζεται ακόμα μία συναινετική συμφωνία παγκόσμιου βεληνεκούς, η οποία, εντούτοις, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Από την πλευρά του μιλώντας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην υπόθεση, εξήρε τη «μείζονα πρόοδο για όλους εκείνους και όλες εκείνες που θέλουν και διεκδικούν το αίτημα για φορολογική δικαιοσύνη». Εν κατακλείδι, και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς καλωσόρισε την απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε., την οποία στηρίζει ενθέρμως και η οποία έχει να κάνει με την επιβολή του κοινού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή του 15% επί της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT