Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Τα χαμηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα ενός μηνός προσέγγιζαν χθες οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, ενώ στις αγορές ομολόγων παρατηρήθηκαν νέες μαζικές πωλήσεις, μόλις μία ημέρα μετά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας. Πέραν αυτών των κινήσεων της τάξεως των 50 μονάδων βάσης εκάστη, οι αξιωματούχοι των τραπεζών δήλωσαν πως η μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά έχει λήξει. Οι αποδόσεις των ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης χθες ανήλθαν, αφότου η ΕΚΤ υποσχέθηκε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πριν από το κλείσιμο είχε απώλειες 1,25%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε 1,31%, κατά 0,73% ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 1,07% ο CAC 40 στο Παρίσι, κατά 0,24% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και κατά 1,18% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έτεινε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση αλλά και την εβδομάδα συνολικά με πτώση, ενόσω μεταξύ των επενδυτών διογκώνονται οι φόβοι για ύφεση. Τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα διεθνή χρηματιστήρια δέχθηκαν χθες ισχυρές πιέσεις, επειδή δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της S&P Global για τους δείκτες διευθυντών προμηθειών στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίοι και αποτυπώνουν ότι για έκτο μήνα στη σειρά τον Δεκέμβριο η οικονομική δραστηριότητα εκεί συρρικνώθηκε, αν και η επιβράδυνση υποχώρησε στον πιο αργό ρυθμό τετραμήνου.

Στα μέσα της εβδομάδας είχε προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων ενισχυόταν 0,077% και το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε 0,1% στo 1,0614 δολάριo.

Νέες μαζικές πωλήσεις σημειώθηκαν χθες στις αγορές ομολόγων.

Οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν αποδυναμωθεί, ειδικά αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που παρουσίαζαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περαιτέρω συρρικνωθεί τον μήνα Δεκέμβριο. Ωστόσο, η επακόλουθη εξασθένηση της ζήτησης συνέβαλε σημαντικά στην αποθέρμανση του πληθωρισμού. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση της τάξεως του 1,15% και 1,33% αντιστοίχως πριν από το κλείσιμο. Τέλος, το αργό Νέας Υόρκης χθες εξασθένησε σε ποσοστό 3% στα 73,84 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT