Απώλειες για μετοχές και ομόλογα μετά τα μηνύματα από ΕΚΤ και Fed

Απώλειες για μετοχές και ομόλογα μετά τα μηνύματα από ΕΚΤ και Fed

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη σκιά της νέας αύξησης των επιτοκίων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες για τις μετοχές καθώς και τα ομόλογα έκλεισε η εβδομάδα, έπειτα και από τα επιθετικά μηνύματα που έστειλαν οι κεντρικές τράπεζες στις τελευταίες συνεδριάσεις τους για το έτος. Η ΕΚΤ και η Fed καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες διεμήνυσαν πως η μάχη έναντι του πληθωρισμού δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει και οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν.

Αυτό έδωσε τέλος στην όποια αισιοδοξία είχε δημιουργηθεί για στροφή της νομισματικής πολιτικής σε πιο ήπια στάση, οδηγώντας τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους σε μετοχές και ομόλογα, με τη ρηχή και μικρή αγορά της Ελλάδας να μη μένει ανεπηρέαστη. Παράλληλα, το μέτωπο της μεταποίησης (PMI) συνεχίζει να υποδηλώνει συρρίκνωση της οικονομίας.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε στα υψηλά ενός μήνα και στο 4,3%, με το spread να κινείται στις 220 μονάδες βάσης, ενώ ανάλογες πιέσεις ασκήθηκαν στα ομόλογα και της υπόλοιπης περιφέρειας καθώς και του πυρήνα, με την απόδοση του διετούς γερμανικού να φθάνει έως και το 2,5% και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε στα υψηλά ενός μήνα και στο 4,3%.

Στα του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,57% στις 911,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 87,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,72% στις 2.210,36 μονάδες, στο -0,24% και στις 1.395,73 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 624,71 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,45% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,64%.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Motor Oil στο -3,01% και ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ με πτώση άνω του 2%. Ανοδικά ξεχώρισαν η Lamda Development στο +3,95% και η Βιοχάλκο στο +3,51%, ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Quest και ΕΛΠΕ.

Το 2022 φαίνεται ότι θα φύγει με θετικό πρόσημο, με τη μεγάλη νίκη του Χ.Α. να έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε ακόμη μία δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το φαινόμενο συνάδει με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 9μήνου. Το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι εισηγμένες είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού η φετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά. Το 2022 ωστόσο φεύγει και χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ενώ το υψηλότερο κόστος χρήματος θα βάλει άλλη μία δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT