Economist: Η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών το 2022

Economist: Η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών το 2022

Εκτός της χώρας μας, υψηλές επιδόσεις είχαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών, ως επί το πλείστον πλούσιων, είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Economist.

Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

Εκτός της Ελλάδας, υψηλές επιδόσεις είχαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αντίθετα, χαμηλή επίδοση είχε η Γερμανία, η οποία κατατάχθηκε στην 30ή θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν η Εσθονία και η Λετονία.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ΄ τρίμηνο του 2021 έως το γ΄ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία 1,3%. Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4% των προϊόντων αυξήθηκε πάνω από 2%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 10,8% αλλά το εύρος του ήταν 64,7%. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών ήταν 5,6% και το εύρος τιμών 76,5%. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν 10% στο ίδιο διάστημα και το εύρος των αυξήσεων ήταν 88,2%, ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε η Εσθονία (16,7% με εύρος 94,1%).

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν «βουτιά» 15% στην ίδια περίοδο.

Οι μετοχές της Γερμανίας και της Νότιας Κορέας μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Economist

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT