Αισιόδοξη η Alpha Bank για την αγορά κατοικίας

Αισιόδοξη η Alpha Bank για την αγορά κατοικίας

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων, με βάση σχετική ανάλυση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων, με βάση σχετική ανάλυση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Σύμφωνα με την τράπεζα, η αγορά θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα μέσω σειράς κινήτρων που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας, από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Σύμφωνα με την Alpha Bank, «η αγορά ακινήτων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά από τις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») και αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αλλά και τις επενδύσεις που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συστηματικής προώθησης θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ορεινός, γαστρονομικός, τουρισμός ευεξίας, θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.). Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της πολυπλοκότητας διαδικασιών, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη λήψη πίστωσης, την εγγραφή ακινήτου και τη λήψη άδειας κατασκευής».

Θα ενισχυθεί μέσω σειράς κινήτρων που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Από την άλλη πλευρά, πηγή αβεβαιότητας για την αγορά ακινήτων είναι η αύξηση των επιτοκίων, σε συνέχεια και της συσταλτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών, ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT