Μέσω ομολογιακού δανείου η ενίσχυση της Trastor

Μέσω ομολογιακού δανείου η ενίσχυση της Trastor

Το δάνειο των 55 εκατ. θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το σχέδιο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής Trastor ΑΕΕΑΠ με ακίνητα ιδιοκτησίας του. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς βρέθηκε η επιθυμητή «φόρμουλα». Σύμφωνα με αυτήν, η Trastor θα προχωρήσει στην έκδοση ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους έως 55 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το ομόλογο θα είναι χωρίς εξασφαλίσεις και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς. Το νέο ομόλογο θα είναι διάρκειας 18 μηνών, όταν και θα μετατραπεί σε μετοχές της Trastor σε αναλογία 1,32 ομολογίας για κάθε μία μετοχή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Trastor, με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία χρηματοδότησης της εισηγμένης, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και άμεσα το χαρτοφυλάκιό της, καθώς στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει στην άμεση απόκτηση τριών ακινήτων του ομίλου Πειραιώς, συνολικής αξίας 10,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα αποκτηθεί ένα κτίριο γραφείων, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Κοραή 5 (περικλείει επίσης τις οδούς Σταδίου, Πεσμαζόγλου και Πανεπιστημίου). Πρόκειται για κτίριο γραφείων, το οποίο μισθώνεται από τον όμιλο Πειραιώς και θα αποκτηθεί αντί 7,54 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Trastor θα αποκτήσει ένα πολυώροφο κτίριο καταστημάτων και γραφείων στη θέση «Αγία Αννα» στο Χαλάνδρι, στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Συγγρού. Το τίμημα για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει σε 1,31 εκατ. ευρώ. Το κτίριο μισθώνει η εταιρεία Avis. Το τρίτο ακίνητο είναι βιομηχανικού χαρακτήρα και μισθώνεται επίσης από την Avis. Βρίσκεται στη λεωφόρο Σταυρού – Παιανίας στην Παιανία και το τίμημα ανέρχεται σε 1,55 εκατ. ευρώ.

Η έτερη επιλογή για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της Trastor με ακίνητα του βασικού μετόχου (δηλαδή της Τράπεζας Πειραιώς) προέβλεπε τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, ήτοι ακίνητα. Ωστόσο, επειδή η εν λόγω διαδικασία θα απαιτούσε αρκετούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, οι δύο πλευρές επέλεξαν τη λύση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με το οποίο η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ εξασφαλίζει άμεσα και ρευστότητα, πέραν των ακινήτων, για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος και τη σταδιακή απόκτηση και άλλων κτιρίων από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα αξίας έως του 10% του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι σήμερα η αξία των ακινήτων της εταιρείας ανέρχεται σε 381,3 εκατ. ευρώ, αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου η Trastor εξασφάλισε έσοδα από μισθώματα ύψους 15,7 εκατ. ευρώ, μια αύξηση κατά 25% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από αναπροσαρμογή και πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων (προσαρμοσμένα EBITDA) αυξήθηκαν κατά 25%, σε 9,6 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT