Νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Δουβλίνο από Mytilineos – GE

Νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Δουβλίνο από Mytilineos – GE

Θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και προοπτική χρήσης και υδρογόνου στο μέλλον

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δουβλίνο, με φυσικό αέριο και προοπτική χρήσης και υδρογόνου στο μέλλον, ανέλαβαν η GE Gas Power και η Mytilineos, μέσω σύμβασης που υπέγραψαν με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ιρλανδίας (ESB). Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί εντός του υφιστάμενου σταθμού North Wall και θα λειτουργεί ως εφεδρική, με τεχνολογία 6 αεριοστροβίλων LM2500XPRESS της GE, οι οποίοι θα παρέχουν συνδυασμένη δυναμικότητα έως περίπου 200 MW για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και για τη διασφάλιση της σταθερότητας της τροφοδοσίας στη χώρα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η GE και η Mytilineos θα εργαστούν από κοινού για την κατασκευή και την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης (O&M) της μονάδας.

Η εν λόγω μονάδα θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ στο μέλλον, με μικρές τροποποιήσεις, θα μπορεί να λειτουργεί και με μείγματα υδρογόνου, για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών άνθρακα της μονάδας. Οι καυστήρες τεχνολογίας ξηρής καύσης χαμηλών εκπομπών (Dry Low Emissions – DLE) επιτρέπουν τη λειτουργία με καύσιμο που περιέχει έως και 35%-50% κατ’ όγκο υδρογόνο, όταν αναμειγνύεται με φυσικό αέριο. Η πρόσθετη παραγωγή ενέργειας δεν θα είναι διαθέσιμη στην ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα παρέχεται μόνο για έκτακτες ανάγκες, ενώ η μονάδα θα μπορεί να αποδώσει πλήρη ισχύ στο δίκτυο σε λίγα μόνο λεπτά. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προσφέρουμε άμεση εφεδρική ισχύ στο North Wall πριν από τη χειμερινή περίοδο του 2023-24 όπου η ζήτηση θα είναι σε επίπεδα αιχμής, συνδράμοντας στην παροχή μιας αξιόπιστης πηγής ισχύος, που θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση του κινδύνου ελλείψεων στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Joe Anis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης, Μέση Ανατολής και Αφρικής, GE Gas Power. Ο ίδιος αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Mytilineos σημείωσε ότι έχουν από κοινού εκτελέσει πάνω από 60 έργα σε διάφορες χώρες συνολικής ισχύος μεγαλύτερης του 1,5 GW με τη χρήση αεροπορικού τύπου αεριοστρόβιλων της GE. «Με τη μακρά εμπειρία της Mytilineos και την τεχνολογία αιχμής της GE, είμαστε βέβαιοι ότι θα παραδώσουμε εγκαίρως αυτήν τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μytilineos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT