Σημαντικό βήμα για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο

Σημαντικό βήμα για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο

Η Ε.Ε. θα εφαρμόσει το 2023 τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% επί των κερδών των πολυεθνικών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η υπόσχεση της Ε.Ε. να εφαρμόσει την παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% επί των κερδών των πολυεθνικών αναμένεται να πυροδοτήσει ανάλογες κινήσεις σε όλο τον κόσμο. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Financial Times. Ο Ακιμ Προς, αναπληρωτής διευθυντής στο φορολογικό κέντρο του ΟΟΣΑ, είπε ότι η έγκριση της οδηγίας την περασμένη εβδομάδα ήταν μια «μεγάλη στιγμή» για την επιτυχία της συμφωνίας.

Θα δημιουργήσει δε αλυσιδωτές αντιδράσεις, παρακινώντας άλλες χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή του μέτρου. Τον Οκτώβριο του 2021 είχε επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ συμφωνία από 136 χώρες για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή. Παρά ταύτα, η πρόοδος στην εφαρμογή του ήταν αργή, διότι δεν είχε λάβει τη μορφή νομοθεσίας από κάποια από τις συνυπογράφουσες χώρες, οπότε η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ζωτικής σημασίας. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί την οδηγία κλειδί για να λειτουργήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολόγησης, διότι στο έδαφος της Ε.Ε. εδρεύουν πολυάριθμες πολυεθνικές. Εντούτοις η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη είχαν αναλάβει εναλλάξ να θέτουν εμπόδια στην προώθηση της νομοθεσίας. Εν τω μεταξύ, από την πλευρά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα και η Ελβετία έχουν ήδη εκπονήσει προσχέδιο νομοθεσίας, ενώ τα ΗΑΕ, η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με τους κανόνες του ΟΟΣΑ. Aλλες οκτώ χώρες έχουν δηλώσει επισήμως την υποστήριξή τους για τον ελάχιστο συντελεστή, αλλά κανείς δεν είχε οριστικά σχέδια για την εφαρμογή του.

Η Ε.Ε. θα εφαρμόσει το 2023 τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% επί των κερδών των πολυεθνικών.

Οδηγία

Με τα νέα δεδομένα οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει τώρα να εισαγάγουν τις προτάσεις της οδηγίας στην επιμέρους εθνική νομοθεσία έως τα τέλη του 2023. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να παραπεμφθεί μια χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Πίτερ Μπαρνς, ειδικός σε θέματα φορολογίας στη δικηγορική εταιρεία της Ουάσιγκτον Caplin & Drysdale, επισήμανε ότι η κίνηση της Ε.Ε. «ήταν αρκετά αξιοσημείωτη» και «κάλυψε άλλες χώρες που τάσσονται υπέρ του ελάχιστου παγκοσμίου φόρου, αλλά δεν θέλουν να είναι οι πρώτες». Ο ΟΟΣΑ εκτιμά από 1.800 έως και 2.000 τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν έδρα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα υπόκεινται στον κοινό συντελεστή επί συνόλου περίπου 8.000 σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία, που έχει σχεδιαστεί για την εξάλειψη της φοροαποφυγής και τον τερματισμό μιας κούρσας να επιβάλλονται ολοένα και χαμηλότεροι συντελεστές στα εταιρικά κέρδη, αναμένεται να εφαρμόζεται σε όλους τους πολυεθνικούς ομίλους, των οποίων τα ετήσια έσοδα θα υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι καίριοι, κατά τους ειδικούς, για την υιοθέτηση του συντελεστή εγκαίρως, ώστε και οι επιχειρήσεις και οι Αρχές να έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να συμμορφωθούν. Η επιβολή φόρου αναμένεται να αποφέρει συνολικά επιπλέον 150 δισ. δολάρια ετησίως σε όλο τον κόσμο. Η διεθνής συμφωνία, τέλος, έχει επίσης σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει αρνητικό αντίκτυπο, οπότε οι χώρες να κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα εάν δεν την εφαρμόσουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT