Έλον Μασκ: Έχασε το δημοψήφισμα του Twitter

Έλον Μασκ: Έχασε το δημοψήφισμα του Twitter

Το 57,5% θέλει την παραίτησή του από επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από σχεδόν δύο μήνες μεγάλης αναταραχής στο Twitter, το νεοαποκτηθέν περιουσιακό στοιχείο του Ελον Μασκ, ο τελευταίος υπέβαλε ερώτημα στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου σχετικά με την παραμονή του στο πηδάλιό του. Από τα τέλη Οκτωβρίου, που το απέκτησε, έχει απολύσει χιλιάδες εργαζομένους, πάμπολλοι παραιτήθηκαν μετά, ενώ μεγάλοι όμιλοι που διαφημίζονταν στο Twitter αποσύρθηκαν. Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάχθηκαν υπέρ του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ως μια δυσμενής αντίδραση εναντίον του δισεκατομμυριούχου. Οπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου το 57,5% των ψήφων ήταν υπέρ του «Ναι», ενώ το 42,5% ήταν κατά της ιδέας να παραιτηθεί ο Μασκ. Η δημοσκόπηση ξεκίνησε από τον ίδιο το βράδυ της Κυριακής, ενώ είχε εξαρχής διευκρινίσει πως θα συμπλεύσει με το αποτέλεσμα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα παραιτηθεί, εάν αυτή ήταν η έκβαση. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Reuters, ότι στη διαδικασία συμμετείχαν πάνω από 17,5 εκατομμύρια άτομα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήρθαν έπειτα από σωρεία εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της παύσης λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter. Κι αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ομάδες υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και αξιωματούχους σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο μεγιστάνας προ της αγοράς του κοινωνικού δικτύου διατεινόταν πως αυτό δεν σέβεται απόλυτα την ελευθερία του λόγου, αλλά υπό τη δική του ιδιοκτησία φαίνεται πως τα πράγματα σχετικοποιούνται. Η δε είδηση για την αιφνίδια απαγόρευση λογαριασμών «μη αρεστών» δημοσιογράφων κυκλοφόρησε μέσα από αντίπαλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Στη συνέχεια αντέδρασαν ακόμη και οι μακροχρόνιοι υποστηρικτές του Ελον Μασκ. Ο Πολ Γκράχαμ, ιδρυτής του ταμείου Y-Compinator για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο οποίος είχε στηρίξει τον δισεκατομμυριούχο στην απόκτηση του Twitter, δήλωσε την Κυριακή ότι θα κάνει ένα διάλειμμα από το κοινωνικό δίκτυο. Επιπλέον, ζήτησε από τους ακολούθους του να βρουν έναν σύνδεσμο για τον λογαριασμό του στο Mastodon, την προσωπική του ιστοσελίδα.

Η δημοσκόπηση ξεκίνησε από τον ίδιο τον δισεκατομμυριούχο το βράδυ της Κυριακής, ενώ είχε εξαρχής διευκρινίσει πως θα συμπλεύσει με το αποτέλεσμα.

Η δημοσκόπηση του Ελον Μασκ είναι η τελευταία αλλαγή στη χαοτική του διοικητική θητεία ως επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου από τον Οκτώβριο. Μεταξύ των ανατροπών που προκάλεσε ήταν και το πόσο θα χρεωθεί η συνδρομητική υπηρεσία για τους πιστούς χρήστες, ονόματι Twitter Blue, με επακόλουθη πιστοποίησή τους, καθώς και η επαναφορά πρώην απαγορευμένων λογαριασμών, όπως του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Εν τω μεταξύ επίκεινται και άλλες δημοσκοπήσεις, όπου ο εκκεντρικός μεγιστάνας θα θέσει σε ψηφοφορία όλες τις αλλαγές πολιτικής στο Twitter. Πάντως, οι επενδυτές της Tesla, της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει ιδρύσει ο Ελον Μασκ, ανησυχούν μήπως λόγω Twitter αποσπάται η προσοχή του σε μία κρίσιμη στιγμή – βέβαια, ο Μασκ είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στα πάντα στις εταιρείες του, από το στυλ του νέου μοντέλου, λόγου χάριν, έως τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η δε τιμή της μετοχής της Tesla έχασε ορισμένα από τα κέρδη της που εξασφάλισε προ του ανοίγματος της αγοράς χθες, και ξεκίνησε με άνοδο 2% στα 152,90 δολάρια. Τέλος, από τις αρχές του 2022 έχει απολέσει σχεδόν το 60% της αξίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT