Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές στην Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες μετά τις μαζικές πωλήσεις που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η πτώση ήταν γενική εξαιτίας των αυξήσεων επιτοκίων από τις τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και της συνεπακόλουθης ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση. Στην άνοδο ήταν καθοριστικός ο ρόλος των μετοχών ενεργειακών εταιρειών, με τον δείκτη που ακολουθεί τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 2,6%. Ο ευρύτερος κλάδος ακολούθησε ουσιαστικά τις τιμές του πετρελαίου που ανέκαμψαν σημαντικά χθες εν μέσω προσδοκιών για σημαντική αύξηση της ζήτησης από την ενεργοβόρα Κίνα. Το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 74,80 δολ. το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,7%, ενώ το Brent σημείωνε άνοδο 1,8% στα 80,5 δολ. το βαρέλι. Σημαντική άνοδο κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και των ορυχείων, δύο κλάδοι που δέχθηκαν πλήγμα την περασμένη εβδομάδα όταν υποχωρούσαν συντονισμένα οι αγορές.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,36% μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η χειρότερη για τον δείκτη από τον Σεπτέμβριο. Εχει χάσει, πάντως, συνολικά 12,5% μέσα στο έτος εξαιτίας της επιθετικής στροφής των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Πτώση για το ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

O δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,64% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,49%, αλλά και ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε επίσης με κέρδη 0,32%. Ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το ρούβλι που σημείωσε πτώση 4,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 67,41 ρούβλια προς το δολάριο, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 68,48 ρούβλια προς το δολάριο. Σημείωσε έτσι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από τις 11 Μαΐου. Υποχώρησε, άλλωστε, 3,8% έναντι του ευρώ αλλά και 3,9% έναντι του γουάν. Από τις αρχές Δεκεμβρίου το νόμισμα της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά 10%. Σύμφωνα με τη Γιούλια Μελνίκοβα, αναλύτρια της Alfa Capital, αιτία είναι η εκτίμηση της αγοράς πως το πετρελαϊκό εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας και το όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που συμφωνήθηκε προσφάτως θα πλήξουν τα έσοδα της Ρωσίας και θα διευρύνουν το δημοσιονομικό της έλλειμμα, καθώς ανακάμπτουν σταδιακά οι εισαγωγές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT