Χρηματιστήριο: Άνοδος με ώθηση από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Χρηματιστήριο: Άνοδος με ώθηση από τράπεζες και επιλεγμένα blue chips

Στις 916,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη 0,51%, χαμηλά ο τζίρος, στα 38,62 εκατ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά, με ώθηση από τις τράπεζες και από επιλεγμένα blue chips, ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας πως θέλει να διατηρήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων και να κλείσει τη χρονιά σε θετικό έδαφος, έστω και αν οι κινήσεις των αγοραστών αναμένεται να είναι επιφυλακτικές.

Το Χ.Α. έχει καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη των προηγούμενων δυόμισι μηνών, εμφανιζόμενο ιδιαίτερα ανθεκτικό έναντι των βασικών διεθνών χρηματιστηρίων. Κατά την Depolas Investment Service, παρότι οι κεντρικές τράπεζες «έδειξαν» προς υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαδίζοντας προς το τέλος του έτους ενδεχομένως να μην έχουμε κρίσιμη διαφοροποίηση στα επίπεδα τιμών. Σταδιακά όμως αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας με πιθανές διορθώσεις τιμών στο εξωτερικό και πιθανότατα και στο εσωτερικό. Για τον Γενικό Δείκτη, όπως εκτιμά, εκτός απροόπτου δύσκολα θα παραβιαστεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ 960 και 870 μονάδων εντός του έτους.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 916,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,62 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 2.226,07 μονάδες, ενώ με πτώση 0,25% στις 1.392,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη των προηγούμενων δυόμισι μηνών.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil με άνοδο της τάξης του 2,33%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση 2,78% σημείωσε η Βιοχάλκο και 2,3% η Quest, ενώ ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% τα ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας κέρδη 1,53% στις 632,41 μονάδες, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,57%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,73%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,99% και την Alpha Bank κατά 0,73%.

Πλέον μένουν οκτώ συνεδριάσεις μέχρι το τέλος τους 2022 και συνήθως τις δύο τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται ένας εσωτερικός «καλλωπισμός» των τιμών και όχι κάποια ουσιαστική κίνηση, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Το 2022 φαίνεται πάντως να κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς για τη συνέχεια, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει μέχρι τώρα να κερδίζει περισσότερο από 2% για το 2022, έναντι πτώσης άνω του 20% για τον S&P 500, άνω του 30% για τον Nasdaq και άνω του 10% για τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Παράλληλα, οι περισσότεροι οίκοι αλλά και στελέχη της αγοράς είναι πλέον αισιόδοξοι για τη χρονιά που έρχεται, ενώ οι ανακοινώσεις των εταιρειών για το εννεάμηνο τελείωσαν, με την πλειονότητα των ελληνικών εισηγμένων να είναι κερδοφόρες και οι περισσότερες από αυτές να έχουν και αυξημένα μεγέθη. Σίγουρα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση από τις ξένες, παρ’ όλα αυτά μια συνέχιση της αύξησης επιτοκίων επί μεγάλο διάστημα μπορεί θα ανακόψει την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, όπως επισημαίνει ο αναλυτής.

Στο τεχνικό σκέλος, κατά τον κ. Ζαχαράκη, η συντήρηση των 900 μονάδων συνεχίζεται, με μια επιβεβαιωμένη κατοχύρωση του επιπέδου των 926 μονάδων που έχει ταλαιπωρήσει την αγορά να αναμένεται να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 950 μονάδες τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT