«Άνοιξη» για εστίαση και καταλύματα και τον Οκτώβριο

«Άνοιξη» για εστίαση και καταλύματα και τον Οκτώβριο

Υψηλότερος και από εκείνον του Μαΐου ήταν ο τζίρος του Οκτωβρίου, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Τζίρο υψηλότερο ακόμη και από αυτόν του Μαΐου είχαν τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων, στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει την εικόνα της πολύ αυξημένης τουριστικής κίνησης στη χώρα, ακόμη και στα μέσα του φθινοπώρου, κυρίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο συνολικός τζίρος και των δύο κλάδων με βάση τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, ανήλθε σε 822,12 εκατ. ευρώ έναντι 641,99 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021 και αρκετά υψηλότερα και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, όταν διαμορφώθηκε σε 631,71 εκατ. ευρώ. Αν και τις προηγούμενες χρονιές ο τζίρος των κλάδων εστίασης και καταλυμάτων ήταν υψηλότερος στην αρχή της τουριστικής περιόδου, τον Μάιο δηλαδή, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η εικόνα φέτος αντιστράφηκε, κάτι, βεβαίως, που ήταν ορατό και με μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ετσι, φέτος τον Μάιο ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων και εστίασης ήταν περίπου 734 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία, ειδικά στον κλάδο των καταλυμάτων ο τζίρος, σύμφωνα πάντα με όσα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ανήλθε τον Οκτώβριο του 2022 σε 637,61 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, όπου είχε ανέλθει σε 487,81 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο της εστίασης ο τζίρος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε 184,50 εκατ. ευρώ έναντι 154,08 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 19,7%. Τον Οκτώβριο του 2019 ο τζίρος στον κλάδο των καταλυμάτων είχε διαμορφωθεί σε 475,37 εκατ. ευρώ και στον κλάδο της εστίασης σε 156,34 εκατ. ευρώ.

Χθες, εξάλλου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 κατά 25,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 28,5%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 20,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT