MIG: Οι νέοι επενδυτικοί στόχοι της και τα σχέδια στη Σερβία

MIG: Οι νέοι επενδυτικοί στόχοι της και τα σχέδια στη Σερβία

Η επόμενη ημέρα της Marfin Investment Group μετά τη διαγραφή των χρεών της

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Ως «καθαρόαιμη» επενδυτική εταιρεία και εταιρεία συμμετοχών, όπως προσδιορίζεται άλλωστε στο καταστατικό της, επανέρχεται στο προσκήνιο η Marfin Investment Group (MIG), με μηδενικό, τουλάχιστον επί του παρόντος, δανεισμό.

Μετά την ολοκλήρωση στις αρχές του 2023 της συμφωνίας ανταλλαγής των μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group έναντι δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 440 εκατομμυρίων με τη STRIX Holdings (100% θυγατρική της Tράπεζας Πειραιώς), η MIG θα διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της μόνο το 100% της Robne Kuce Beograd (RKB), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη Σερβία. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τελευταίας απoτιμήθηκε από την American Appraisal στα 200 εκατομμύρια. Η αποτίμηση αυτή αφορά 28 εμπορικά κέντρα σε όλη τη Σερβία αλλά και ελεύθερες εκτάσεις ιδιοκτησίας της.

Επιπλέον αναδιαρθρώθηκε πρόσφατα ο δανεισμός της εν λόγω σερβικής εταιρείας, ο οποίος ανέρχεται πλέον, μετά και τη διαγραφή τόκων ύψους 5 εκατομμυρίων, στα 89 εκατομμύρια. Η διοίκηση της MIG σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτές τις εκτάσεις με εμπορικές ή και οικιστικές αναπτύξεις που θα υλοποιηθούν κατά την επόμενη διετία. Ηδη το τελευταίο έτος η MIG εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της στη Σερβία και τον μηδενισμό των χρεών της προς την Πειραιώς προχώρησε στην απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της σερβικής θυγατρικής της ανταλλάσσοντας τρία ακίνητα με το 17% που κατείχε μέτοχος μειοψηφίας, ενώ έχει δρομολογήσει και τον απευθείας έλεγχο στη Robne Kuce Beograd μέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της MIG Real Estate Serbia, μιας 100% θυγατρικής της. Στόχος είναι η απόκτηση περαιτέρω ευελιξίας και η απλοποίηση των εσωτερικών δομών του ομίλου.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το equity value της MIG σε ορίζοντα έξι μηνών θα κινείται υψηλότερα των 100 εκατ.

Η Robne Kuce Beograd αναμένεται να κλείσει τη χρήση του 2022 με κύκλο εργασιών 7 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 2,9 εκατ., ενώ επιπλέον θα διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα ύψους 5,3 εκατ.

Το business plan προβλέπει δραστική βελτίωση αυτών των μεγεθών από την επόμενη κιόλας χρήση. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων στη Σερβία αποτελεί τον έναν από τους τρεις πυλώνες του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Ο δεύτερος αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων τόσο από την οργανική κερδοφορία της εταιρείας όσο και από αποεπενδύσεις από δύο με τρία εμπορικά κέντρα που δεν αποδίδουν. Με αυτά τα κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμα της ίδιας της MIG, που υπολογίζεται πως στα μέσα του 2023 θα βρίσκονται στα επίπεδα των 8-10 εκατομμυρίων, θα μπορέσει να καλύψει την ίδια συμμετοχή ώστε να αντλήσει χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δεύτερη βασική της δραστηριότητα: να προχωρήσει σε επενδύσεις σε εισηγμένες ή μη εισηγμένες, ελληνικές και άλλες, επιχειρήσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα, προκειμένου να δημιουργήσει υπεραξίες. Να λειτουργήσει δηλαδή ως επενδυτική εταιρεία και ενδεχομένως με περαιτέρω χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα με ομολογιακό δανεισμό, να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και μαζί με αυτό την υπεραξία του.

Υπεραξίες που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάκτηση αξίας για λογαριασμό των μετόχων της MIG «που στήριξαν διαχρονικά σε πολύ δύσκολες ώρες την εταιρεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ» πηγές του μάνατζμεντ της εισηγμένης. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη STRIX Holdings θα γίνει αμέσως μετά τη γενική συνέλευση της εισηγμένης στις αρχές του 2023. Και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν δεν αποκλείεται να είναι και το rebranding, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς. Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το equity value της MIG σε ορίζοντα έξι μηνών θα κινείται υψηλότερα των 100 εκατομμυρίων, δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της. Προσθέτουν όμως πως υφίστανται και ρίσκα που συνδέονται τόσο με το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για την αδάνειστη πλέον MIG είναι σαφώς πιο ανέμελη από τη μόλις προ δύο ετών εποχή, οπότε και η βασική της μέτοχος, Τράπεζα Πειραιώς (32%), έπρεπε να την αντιμετωπίζει ως προβληματικό δανειολήπτη με χρέη ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT