Υψηλές επιδόσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Υψηλές επιδόσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Υπεραποδόσεις με την αρωγή των τεσσάρων αλλεπάλληλων και μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν πλέον ότι η Γηραιά Ηπειρος δεν είναι τόσο κακό μέρος για τις δραστηριότητές τους. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ισπανική BBVA, που προσπάθησαν να διαφύγουν από τα αρνητικά επιτόκια της Ευρώπης, επεκτείνοντας την παρουσία τους στις αναδυόμενες αγορές, μελετούν τώρα τις εντός Ε.Ε. κινήσεις τους. Η δε γαλλική BNP Paribas σχεδιάζει να επανεπενδύσει τα έσοδα από την πώληση μιας μονάδας της στις ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς αναπτύσσει το δίκτυο δικαιόχρησης και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε μετοχές. Οι δε τραπεζικοί όμιλοι με έμφαση στο σταθερό εισόδημα, όπως η γερμανική Deutsche Bank, έχουν ανακτήσει μερίδιο αγοράς, ενώ οι δανειοδοτικές επιχειρήσεις τους ενισχύουν τη δυναμική τους. Ακόμη και οι αμερικανικές τραπεζικές δυνάμεις, όπως οι JPMorgan Chase & Co. και Citigroup, ανακαλύπτουν εκ νέου την ευρωπαϊκή ήπειρο, επεκτείνοντας την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και αντιμετωπίζοντας τις ανταγωνίστριές τους στη βάση τους.

Μετά μια δεκαετή προσπάθεια να συμβαδίσουν με τους αμερικανικούς κολοσσούς της Γουόλ Στριτ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απολαμβάνουν μια σπάνια περίοδο υπεραποδόσεων με την αρωγή των τεσσάρων αλλεπάλληλων και μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, όλες οι κινήσεις αυτές διεκπεραιώθηκαν μέσα σε διάστημα μόλις εξαμήνου. Εχοντας περιορίσει το κόστος και αυξάνοντας τις προμήθειες κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα επωφεληθούν καθώς τα αυξανόμενα έσοδα από δανεισμό τούς επιτρέπουν να ενισχύσουν την καταβολή μερισμάτων σε μετόχους, να επενδύσουν σε μονάδες συναλλαγών και να απορροφήσουν ζημίες από δάνεια κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, που πιθανότατα έχει ήδη ξεκινήσει. «Υπάρχει ένας πραγματικά ούριος άνεμος, που πνέει και προέρχεται από τα επιτόκια σε αυτό το σημείο, κάτι που είναι εξαιρετικό για τις τράπεζες», δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζέιμς φον Μόλτκε, σε συνέδριο τον Νοέμβριο. «Το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων είχε πραγματικά αφαιρέσει τη μεγάλη κερδοφορία –και με την κερδοφορία, τη δυνατότητα επένδυσης στο μέλλον– από το τραπεζικό σύστημα». Τα έσοδα, συγκεκριμένα, από δανεισμό στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να φτάσουν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Το δε 2023 εκτιμάται πως θα σημειώσουν ρεκόρ, σύμφωνα με τη γνώμη αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

Αυτή η εξέλιξη είναι μια δραστική αντιστροφή μετά τα οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων, που είχαν συρρικνώσει τα έσοδα των τόκων και είχαν δημιουργήσει κραδασμούς στον τραπεζικό τομέα. «Είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές που διαβλέπουμε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2023, παρά το γεγονός ότι η οικονομία οδεύει σε ύφεση», έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμά τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κρις Χάλαμ της Goldman Sachs Group. «Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο. Ωστόσο, από πολλές απόψεις η θεμελιώδης δυναμική για τον κλάδο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των προηγούμενων υφέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT