Πτώση λόγω αύξησης ιαπωνικών επιτοκίων

Πτώση λόγω αύξησης ιαπωνικών επιτοκίων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν και πάλι χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι αυξάνει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και ανανέωσε την ανησυχία για τα επίπεδα των επιτοκίων παγκοσμίως.

Η επίμαχη ανακοίνωση αναφέρει ότι παραμένει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του γιεν στο -0,1%, αλλά επιτρέπει μεγαλύτερη αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Δεσμεύθηκε, πάντως, να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων και να διατηρήσει αυτήν την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Η ανακοίνωση προκάλεσε συντονισμένη πτώση στις αγορές της Ασίας και στη συνέχεια επηρέασε τα δυτικά χρηματιστήρια.

Ετσι, μετά μια ασταθή συνεδρίαση στη διάρκεια του απογεύματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,4%, με τους περισσότερους τομείς σε αρνητικό πρόσημο.

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσε πτώση 1,5%, ενώ ελάχιστοι ήταν οι κλάδοι που κατέγραψαν κέρδη, μεταξύ των οποίων ο κλάδος των τραπεζών με τον δείκτη που τον παρακολουθεί να κλείνει με άνοδο 1,7%. Σημαντική άνοδο, 8,5%, σημείωσε η Commerzbank, επίσης 5,3% η Deutsche Bank, 4,1% η ιταλική Banco Bpm και 4% η ισπανική Santander.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,4%.

Δύο εξαιρέσεις υπήρξαν χθες μπροστά στην υποχώρηση που παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: έκλεισαν με μικρή άνοδο αφενός ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,13%, και ο FTSEΜΙΒ του Μιλάνου, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,15%. Αντιθέτως, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με υποχώρηση 0,42% και ο CAC 40 του Παρισιού επίσης με υποχώρηση 0,35%.

Είναι σαφές πως οι αγορές επηρεάζονται ακόμη από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, που στρέφονται σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% και ανακοίνωσε συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της από τον Μάρτιο κατά περίπου 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Αντίστοιχες κινήσεις έκαναν η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και η αμερικανική Federal Reserve.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT