Χρηματιστήριο: Περιορισμένες συναλλαγές και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Χρηματιστήριο: Περιορισμένες συναλλαγές και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Οριακή πτώση στο Χ.Α. κατά 0,11%, με τον Γενικό Δείκτη στις 915,51 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με αρκετές εναλλαγές προσήμου, αλλά και με τάσεις συσσώρευσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μiα αρκετά ταραχώδη συνεδρίαση για τις διεθνείς αγορές, έπειτα από την ξαφνική «στροφή» της στάσης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που ώθησε τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και οι πολύ περιορισμένες συναλλαγές αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του έτους, με «στόχο» τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες και άρα των θετικών αποδόσεων για το έτος. Η αγορά, έχοντας κινηθεί εδώ και περίπου έναν μήνα γύρω από αυτά τα επίπεδα, εμφανίζει σημάδια κόπωσης, έστω κι αν έχει δείξει άμυνες και ανθεκτικότητα έναντι των πιέσεων που εμφανίστηκαν κατά περιόδους στις διεθνείς αγορές.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,11% στις 915,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,26% στις 2.220,36 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,63% στις 1.383,43 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 34 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, OTE και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +4% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Aegean, Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 631,098 μονάδες, με την Εθνική να υποχωρεί κατά 0,75% και την Πειραιώς κατά 0,07%, ενώ με κέρδη 0,4% έκλεισε η Alpha Bank και στο +0,10% η Eurobank.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης τα Depolas Investment Services, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση στο Χ.Α. δείχνει να έχει χάσει την ορμή της και εν μέσω χαμηλού τζίρου και έλλειψης θετικών καταλυτών είναι πιθανή μια διόρθωση τιμών στις επόμενες συνεδριάσεις. Εκτός απροόπτου, ωστόσο, όπως εκτιμά, δύσκολα θα παραβιαστεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ 960 και 870 μονάδων εντός του έτους.

Αλλωστε, όπως σημείωσε και η Eurobank Equities στην τελευταία της έκθεση στρατηγικής για το 2023, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι κίνδυνοι για το Χ.Α. είναι αρκετοί, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που θα συνεχίσει να ασκεί στις αποτιμήσεις των μετοχών η επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών, καθώς και το ρίσκο και την αστάθεια που φέρνει στην ελληνική αγορά η εκλογική διαδικασία. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο, το ελληνικό επενδυτικό αφήγημα φαίνεται σίγουρα ελκυστικό, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Οπως σχολιάζει και ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακής, το ελληνικό χρηματιστήριο περιορίζεται σε αμυντικές μάλλον κινήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς, με λίγους δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Παράλληλα, οι συναλλαγές παραμένουν περιορισμένες, καθώς ακόμη και το rebalancing της περασμένης Παρασκευής δεν πέτυχε να διαμορφώσει τζίρους πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Το σκηνικό των υψηλότερων επιτοκίων, όπως τονίζει, ανατρέπει τις προσδοκίες για αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 930 μονάδες, με τις 907 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και τις 925 το εγγύτερο όριο αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT