Η οικονομική κρίση κλονίζει τον Ορμπαν

Η οικονομική κρίση κλονίζει τον Ορμπαν

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 22% τον Οκτώβριο, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνεται και το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε 13% το 2022 έναντι του ευρώ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Εγκλωβισμένος ανάμεσα σε μια δεινή οικονομική κρίση, τους απογοητευμένους πολίτες και την ανάγκη της χώρας του για ξένα κεφάλαια, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν θα περάσει το 2023 προσπαθώντας να κάνει φιλίες με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χρόνια περιφρονούσε.

Το να πάρεις τον δρόμο προς την εξιλέωση μοιάζει με αδιέξοδο, αφού η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν την περίκλειστη οικονομία της Ουγγαρίας πιο σκληρά από τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 22% ετησίως τον Οκτώβριο, υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται να επιβραδύνεται στο 1,8% το 2023, ύστερα από αύξηση 5,7% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εν τω μεταξύ, το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε 13% το 2022 έναντι του ευρώ και 18% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ο Ορμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επανεξελέγη για τέταρτη θητεία τον Απρίλιο με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ομως χιλιάδες μαθητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβριο να διαμαρτυρηθούν για την εκτόξευση των τιμών και τη στασιμότητα των μισθών.

Με το δημόσιο χρέος στο 75% του ΑΕΠ και τους ξένους επενδυτές να διστάζουν να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα της χώρας, ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας χωρίς τα κονδύλια των 13 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πανδημία και την τόνωση της οικονομίας, τα οποία προορίζονται για τη Βουδαπέστη. Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει μόνο την αποδέσμευση 5,8 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια αυτά, αφότου ο Ορμπαν έκανε παραχωρήσεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τους φορολογικούς κανόνες.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα παρακρατούνται ως αντίποινα για την απροθυμία της Ουγγαρίας να υποχωρήσει στους νόμους που περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία των τοπικών δικαστών. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τη Βουδαπέστη και της έχει συστήσει να αποτρέψει τη «μη έγκαιρη ή ελλιπή παράδοση» της βοήθειας, προσφέροντας ένα ξεκάθαρο κίνητρο για την αποκατάσταση των δεσμών με τους εταίρους της στην Ε.Ε.

Χωρίς όλα τα κονδύλια της Ε.Ε. ο Ορμπαν θα πρέπει να ανακαλέσει τα πιο λαϊκιστικά οικονομικά μέτρα του. Η επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην ενέργεια, καθώς και σε ορισμένα αγαθά οδήγησαν σε άνοδο τη ζήτηση για καύσιμα, προκαλώντας ταυτόχρονα και στρεβλώσεις στην αγορά. Οι έμποροι λιανικής αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους.

Ο Βίκτορ Ορμπαν, για να μπορέσει να διεκδικήσει τα χρήματα της Ε.Ε., πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αρκετά σοβαρές για να την πείσει πως αυτά δεν θα καταλήξουν στις τσέπες φίλων η επιχειρηματιών, που βρίσκονται πλησίον του κυβερνώντος κόμματος. Αλλωστε, έχει ολοκληρώσει το έργο του: η Ουγγαρία έχει υποχωρήσει στην 73η θέση στον παγκόσμιο δείκτη αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας/Transparency International, από την 54η πριν από μια δεκαετία.

Η δημοτικότητά του στη χώρα είναι λιγότερο στέρεη. Ο κίνδυνος να υπάρξει κατάσταση οικονομικού χάους στην Ουγγαρία θα του δώσει ένα σοβαρό λόγο να αποστεί των πιο προκλητικών και ανελεύθερων από τις θέσεις, τις οποίες υποστηρίζει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT