Σε ρότα αποεπένδυσης από τις τράπεζες το ΤΧΣ

Σε ρότα αποεπένδυσης από τις τράπεζες το ΤΧΣ

Ξεκινάει η διαδικασία για να επιβεβαιωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την Εθνική και την Πειραιώς

3' 43" χρόνος ανάγνωσης

Με εγκεκριμένη από το υπουργείο Οικονομικών τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, το Ταμείο ξεκινάει άμεσα τη διαδικασία για να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η διερεύνηση θα γίνει μέσω επιστολής που το Ταμείο θα στείλει στο ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, που έχει ενδιαφερθεί για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, υποβάλλοντας συγκεκριμένη προσφορά.

Σε αναμονή βρίσκεται επίσης το Ταμείο σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) για το κατά πόσον το ενδιαφέρον αυτό θα λάβει έμπρακτη μορφή, υποβάλλοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. Οπως έχει γράψει η «Κ», η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε το PIF έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου και το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή για την παράταση αυτής της περιόδου, στην οποία προς το παρόν το PIF δεν έχει απαντήσει. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον του για την Εθνική Τράπεζα μένει να επιβεβαιωθεί, προκειμένου στη συνέχεια το ΤΧΣ να αποφασίσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Στη βάση αυτή το Ταμείο «τρέχει» τη διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου αποεπένδυσης για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την αποεπένδυση στην Εθνική Τράπεζα σύμβουλος έχει οριστεί η Goldman Sachs.

Υπενθυμίζεται πως για την Εθνική Τράπεζα το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% της τράπεζας από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ, αλλά δεν έχει υποβάλει κάποια οικονομική προσφορά, ούτε έχει προχωρήσει σε due diligence.

Σε ρότα αποεπένδυσης από τις τράπεζες το ΤΧΣ-1

Ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής Τράπεζας έχει εκδη- λώσει το σαουδαρα- βικό fund PIF και για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς το ιταλικό ΙΟΝ Group.

Οι εκλογές

Πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν, πάντως, ότι οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν λόγω των επερχόμενων εκλογών. Αν και προφανώς, όπως σημειώνουν, «εν μέσω εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση», η διαδικασία, επισημαίνουν, «δεν θα “παγώσει” ενόψει των εκλογών». Το γεγονός άλλωστε ότι η στρατηγική αποεπένδυσης με βάση το κείμενο που έχει συντάξει η Rothschild, δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα, δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει. Προς το παρόν, βέβαια, προέχει να αποσαφηνιστεί το ενδιαφέρον αφενός για την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στη βάση αυτή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η στρατηγική αποεπένδυσης του Δημοσίου να ξεκινήσει από την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του, δηλαδή από την Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το 9% και μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που διαθέτει ήδη περίπου το 6,5% στην τράπεζα). Λιγότερο περίπλοκη εμφανίζεται η αποεπένδυση από τη Eurobank, όπου το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4% και θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα λάβει υπόψη τις ανταγωνιστικές προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι εάν το PIF επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και επανέλθει με συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, θα ακολουθήσει πρόσκληση και άλλων επενδυτών να υποβάλουν προσφορά. Το ίδιο θα γίνει και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία η διαδικασία θα ανοίξει και σε άλλους ενδιαφερομένους με στόχο επίσης την επίτευξη καλύτερης τιμής από αυτή που θα προτείνει το ΙΟΝ Group. Η λογική αυτή προκρίνεται εφόσον προχωρήσει η επιλογή της ιδιωτικής πώλησης, δηλαδή της πώλησης με διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενο επενδυτή, αλλά όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ακόμη και αυτή η επιλογή έχει πολυπλοκότητες. Ετσι δεν έχει ακόμη απαντηθεί τι θα γίνει αν κάποιος προσφέρει μικρότερο ή μεγαλύτερο τίμημα, π.χ., για το 40% της Εθνικής ή αν κάποιος προσφέρει υψηλό τίμημα για το 5% της τράπεζας.

Η εναλλακτική

Να σημειωθεί ότι εναλλακτικά της διαδικασίας της ιδιωτικής πώλησης, η Rothschild περιγράφει τις δυνατότητες αποεπένδυσης μέσω δημόσιας πώλησης (fully marketed offering) μέσω βιβλίου προσφορών (παραλλαγές είναι το accelerated book building ή το dribble out κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε διάθεση πακέτων μετοχών, χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά με όρους αγοράς, ανάλογα με το ποια μέθοδο θα προκρίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT