Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος είχε κέρδη. Ευνοϊκά στη διάθεση των επενδυτών λειτούργησε το γεγονός πως τα αποτελέσματα της NΙΚΕ ήταν θετικά και ενίσχυσαν συνολικά τον κλάδο του ευρωπαϊκού λιανεμπορίου, που έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα. Επίσης, ακόμα ένας θετικός παράγοντας ήταν οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,71%, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις καταναλωτικών ειδών ευρείας αποδοχής, όπως οι Adidas και Puma, με δραστηριότητες σε αθλητική ένδυση και υπόδηση είδαν τις μετοχές τους να ανέρχονται χάρις στην ευμενή επιρροή της αμερικανικής ανταγωνίστριας ΝΙΚΕ. Τα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη της τελευταίας υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τιμή της μετοχής της Adidas και της Puma ανήλθε 6,8% και 9,5% αντιστοίχως, ενώ η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου JD Sports ενισχύθηκε 6,1%. Η άνοδος στο κόστος δανεισμού και η εκτίναξη του κόστους διαβίωσης έχουν καταβαραθρώσει τον κλάδο λιανεμπορίου τον τρέχοντα χρόνο στην Ευρώπη. Ο κλαδικός δείκτης του συνολικά τείνει να κλείσει το έτος με τη χειρότερη επίδοση από το 2008. «Δημιουργείται η εντύπωση ότι γίνεται μια απόπειρα της τελευταίας στιγμής για ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον ενόψει Χριστουγέννων», επισημαίνει η Βικτόρια Σκόλαρ, διευθύντρια επενδύσεων στην Interactive Investor. «Συν τοις άλλοις, η όλη κινητικότητα μπορεί να δίνει υπερβολικές διαστάσεις στο ράλι εξαιτίας των μικρότερων όγκων συναλλαγών από το σύνηθες».

Τα αποτελέσματα της NΙΚΕ έδωσαν ώθηση συνολικά στον κλάδο του ευρωπαϊκού λιανεμπορίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,72%, με 1,54% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 2,01% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,66% στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ενώ τη συνεδρίαση ολοκλήρωσε με 1,43% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ερευνα του Ινστιτούτου GfK στη Γερμανία κατέδειξε ότι το καταναλωτικό κλίμα στη χώρα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται να παρατείνει τη βελτίωσή του. Ο βασικός λόγος είναι πως τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά θα αποσείσουν μέρος του εκτινασσόμενου κόστους ενέργειας. Εν τω μεταξύ, είχαν προηγηθεί τα στοιχεία της Τρίτης, τα οποία αποτύπωσαν τόνωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών των χωρών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο. Το ευρώ δεν είχε μεγάλη μεταβολή προς το δολάριο, στο 1,0614 δολάριο και το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2,7% στα 78,30 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT