Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,91%

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,91%

Στο ραντάρ των αγοραστών επιλεγμένα blue chips – Ο τζίρος ανήλθε στα 43,29 εκατ. ευρώ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά με ιδιαίτερα υποτονικές συναλλαγές και με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 920 μονάδες, ακολουθώντας το ριμπάουντ που σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από τις απώλειες της Τρίτης. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις κυριάρχησαν για μια ακόμη συνεδρίαση, ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τράπεζες και blue chips.

Oπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές πάντως, η αγορά είχε κινηθεί εντός ενός πολύ στενού εύρους διακύμανσης μόλις τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τις 10 Νοεμβρίου, καταγράφοντας τάσεις συσσώρευσης. Ωστόσο, η συνεδρίαση της Τετάρτης υποδηλώνει ότι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μάλλον την επιχείρηση… «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων των εισηγμένων, που συνήθως καταγράφεται στα τέλη του έτους (το γνωστό window dressing). Το στοίχημα είναι εάν θα συνεχιστεί τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις έως το κλείσιμο του 2022.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 923,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,29 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 2.239,19 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,59% στις 1.405,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ξεκίνησε η επιχείρηση «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων των εισηγμένων, που συνήθως καταγράφεται στα τέλη του έτους.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Mytilineos με άνοδο της τάξης του 3,01% και ακολούθησε στο +2,5% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο +2,36% η Motor Oil, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν Coca-Cola, Ελλάκτωρ, Jumbo και Lamda Development. Στον αντίποδα, πτώση 2,24% σημείωσε η Σαράντης, ενώ ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Quest, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Titan, αλλά με ήπια πτώση κάτω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,87% στις 637,46 μονάδες, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 2,73%, την Alpha Bank κατά 1,22%, τη Eurobank κατά 0,48% και την Εθνική κατά 0,13%.

Με διάθεση αυτοσυντήρησης κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά το πτωτικό σερί που συντελείται τις τελευταίες συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Οι τζίροι της αγοράς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εορταστικοί», με την απουσία, όπως όλα δείχνουν, ενός εποχικού ράλι του «Αϊ-Βασίλη» (Santa Claus rally).

Η πτώση των διεθνών αγορών μετά τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να εμφανίζει σημάδια βραχυπρόθεσμης πτωτικής υπερβολής, με μια προσπάθεια αντίδρασης να είναι απολύτως δικαιολογημένη από τα τρέχοντα τεχνικά επίπεδα, επισημαίνει ο αναλυτής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανοδική τάση έχει αντιστραφεί, με τα περιθώρια αντίδρασης να είναι περιορισμένη.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει μεταξύ 900 και 925 μονάδων, διατηρώντας την ανοδικότητά του, αδυνατώντας όμως να πάρει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης της συσσώρευσης, τα περιθώρια παραμένουν στενά, με τις σημαντικότερες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 937 και 950 μονάδες. Στον αντίποδα, απώλεια των 905 μονάδων θα ενεργοποιούσε το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης στον Γενικό Δείκτη, οδηγώντας τον σε πρώτη φάση στις 890 και εν συνεχεία στις 855 μονάδες, όπως εκτιμά ο κ. Πετράκης. Πάντως, με μόλις έξι συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο του έτους, το X.A. παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε σχέση με τους κύριους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT